В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта

...
В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта
Коментари Харесай

На Днешния Двоен Празник Казваме Честит Имен Ден На Тези Златни Имена!

В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта му се уважава от светата Църква на 18 октомври.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ НОСЕЩИТЕ ИМЕТО ЛУКА!

2. Св. великомъченица Злата Мъгленска (пострадала поради Христа на 18 октомври 1795 г.) - тя живяла във втората полози на ХVІІІ век.

Св. великомъченица Злата Мъгленска е българска новомъченица, убита от турците през 1795 година в с. Златино, през днешния ден (преведено на гръцки) с. Хриси в Северна Гърция, на ок. 25 км североизточно от гр. Воден (Едеса). Тогава селото ѝ е било в Мъгленска епархия, откъдето идва и прозвището ѝ. Нейното житие е включено в огромния алманах жития на новомъченици, формиран от нейния съвременник преп. Никодим Светогорец. Той я назовава Хриса (от гръцки „ златна “), само че отбелязва категорично нейния български генезис и българско име.

В житието ѝ като дата на мъченическата ѝ гибел е посочен 13 октомври. На тази дата се отбелязва нейната памет във всички православни църкви. Единствено у нас в църковния ни календар е записана датата 18 октомври, за която дата липсват исторически податки.

Св. Злата е извънредно почитана в Гърция. В нейното отечество, с. Хриси, има манастир „ Св. архангел Михаил “, опустошен от турците в края на 19 в. В манастира има фрески, които описват за страданията на младата мъченица, отказала да се отхвърли от вярата си в Христос макар съблазните и убеждението на нейните родственици.

Мощите на св. мъченица Злата са изгубени. Според тамошното локално поверие, нейното тяло е пренесено от роднините ѝ в земите на днешна България, само че българско поверие по този въпрос у нас за жалост няма.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗУНАВАТ: Злата, Златко, Златка, Златан, Златина, Златин
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР