В 15 от 28-те области безработицата е над 10 процента

...
В 15 от 28-те области безработицата е над 10 процента
Коментари Харесай

В 15 области на страната безработицата е над 10%

В 15 от 28-те области безработицата е над 10 % при приблизително ниво за страната от девет на 100 - това сочат данните от последния разбор на Агенцията по заетостта за май.

Спрямо месеца на оповестяване на изключителното състояние - март, тези области са с четири повече, а спрямо април са с една по-малко.

Средно за страната за едно свободно работно място се конкурират по 9 безработни.

Данните сочат, че най-висока е безработицата във Видин - 16,5 на 100, а най-ниска в София-град - 4,4 %.

С какви финансови средства Видин ще бори безработицата?

Най-силна е конкуренцията измежду хората без прехранване в Плевен, там 20 души се борят за една свободна позиция, а най-малка в София, по четирима.

Главният специалист "Пазар на труда " в КНСБ Атанаска Тодорова разяснява, че през месец май има наклонност за понижение на безработицата по отношение на април, която се дължи главно на сезонната претовареност: "След стартирането на селскостопанските и горските действия следим по-голяма претовареност на служащи в този стопански бранш. На второ място това е икономическият бранш "Хотелиерство и ресторантьорство ", където се следи възкръсване, на трето място и подкрепящата мярка 60/40, само че все пак продължава терзанието, че пазарът на труда към момента е сгънат ".

През май продължава освобождението на фрагменти от преработващата индустрия, следвана от търговията, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР