В 14 часа днес започва онлайн кандидатстването за финансиране на

...
В 14 часа днес започва онлайн кандидатстването за финансиране на
Коментари Харесай

15 общини ще намажат безплатен безжичен интернет от ЕК

В 14 часа през днешния ден стартира онлайн кандидатстването за финансиране на планове по самодейността на Европейска комисия за безвъзмезден безжичен интернет на публични места. До този миг над 17 000 общини от цяла Европа са се записали в онлайн платформата. Процедурата бе открита на 20 март. Тогава тя бе показана от еврокомисаря по цифровата стопанска система Мария Габриел и от министър Ивайло Московски.

Христо Христов – шеф на Дирекция „ Информационни технологии “ в Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, изясни пред БНР какво би трябвало да знаят българските общини, които желаят да се включат в конкуренцията.

„ Европейска комисия започва един портал още на 21 март и през целия интервал оттогава до през днешния ден съществува опция общинските управляващи да се записват. Това могат да създадат и доставчиците на съоръжение и инсталационни компании, които биха обслужили общините. Порталът работи на всички публични езици в Европейска комисия. Българските общини на български език могат да се срещнат с нещата. Това към този момент са създали 226 български общини. Това демонстрира доста огромен интерес и вдъхва вяра за сполучливо кандидатстване на нашите общини за подобен финансов запас “, сподели той.

По думите на специалиста общините оптимално бързо би трябвало да се записват в портала. Той акцентира, че всяка страна ще получи най-малко 15 ваучера:

„ Ако една страна е доста дейна, тя би могла да получи и повече ваучери – само че не повече от 8% от общия финансов запас, който е 15 млн. евро. Общият запас е 120 млн. – той е очакван за още 4 състезанието, които ще се проведат през избран интервал от време “, добави той.

Самите общини би трябвало да посочат на кои точки да се сложат тези хотспотове, означи Христов и добави, че това обаче не би трябвало да са места, на които към този момент има безжична мрежа. Изграждането на новите точки ще бъде в границите на 18 месеца, колкото е и валидността на ваучерите, сподели още специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР