В 14:13 днес на по-малко от 25 км северозападно от

...
В 14:13 днес на по-малко от 25 км северозападно от
Коментари Харесай

Сеизмолог с горещ коментар за стихията в Гърция

В 14:13 през днешния ден на по-малко от 25 км северозападно от гръцката столица Атина стана умерено мощно земетресение. Магнитудът на земетресението е 5.1 съгласно локалната скáла в Гърция, надлежно 5.3 по динамичната скáла, прилагана в Европейския сеизмологичен център, оповестява " Фокус ".

Източникът на земетресението и последвалите го вторични земетресения е в горната част на земната кора – дълбочини до петнадесетина километра под земната повърхнина. Атинската обсерватория оповестява за 21 регистрирани труса след главното земетресение с магнитуд над 1.5.

Земетресения, последвали през първите 7 минути (каталог на Европейския център), не са маркирани измежду атинските регистрации – това се случва при изненадваща обстановка. А тя е такава за гръцките сеизмолози – много мощен трус, епицентър наоколо до основния град на страната, “плитко ” огнище – затова обилие от вторични земетресения, незабравени последствия от 1999 година.

``
реклама

Около час след оптималния трус се осъществя събитие с магнитуд 4.4. На 6 км южно от епицентъра разтърсването е охарактеризирано като “интензивно, само че малко ”.

На 9 км югоизточно чиновник на рафинерия оповестява: “Доста видимо. Хората и оборудванията са добре ” и на 9 км южно от епицентъра – “Много мощен и търпя повече от 10 секунди... ” От гората край Хайдари – 17 км югоизточно – свидетел оповестява: “Доста мощен в гората ”.

Интензивността на разтърсването до 20-тия километър в южните квадранти е от V степен и повече – доста мощно усетено.

От 20 км на югоизток идват показания: “3-ти етаж, материални вреди и пукнатини! Беше много мощно! ”

А ето каква е информацията от Атина: “Силен удар в колата ”, “Силно разлюляване ”, “Много мощен ”, “В центъра на Атина - мощен трус с трептения към 10 секунди. Изпопадаха движимости сложени от горната страна на библиотеката. Стените пукаха. ”, “Продължи най-малко 10 секунди. Започна мощно и продължи по-слабо още няколко секунди. Нападаха предмети от полиците. ”, “Беше плашещо. Усетих го, като че още веднъж става земетресението от 1999. ”, “Изключително видим ”, “Усетих по какъв начин подът трепери.

Отначало си мислехме, че минава камион, само че никакъв камион не е толкоз мощен, че да раздруса тв приемника и да накара етажа да се клати нагоре и надолу. Беше много мощен, продължителността му беше към 5 секунди ”, “Долу в метрото е ужасяващо ”. “Няма повреди в екзархията. ” Всичко представено от столичани демонстрира активност по-висока от IV степен – до V-VI според от етажността на постройката и психологичната конфигурация на очевидеца. Много евентуално е интензивността в епицентралния регион да е над VI степен, макар бедната документираност. 

Това значи там да има развалени остарели постройки. Особено, след няколко афтершока с магнитуд 3 и повече. Земетресението е усетено по-слабо или напълно едва на север в Централна и Северна Гърция, на юг-югозапад в Пелопонес, на изток на остров Хиос (230 км) и до 365 км от епицентъра в Бодрум, Турция.

Земетресението с магнитуд 6.0, станало на 7 септември 1999, не е елементарно да се не помни от атиняни. То нанесе материални вреди и в Атинския регион – над 100 здания и три огромни заводи в Кифисия, Метаморфози, Каматеро и Неа Филаделфия се срутиха.

Петдесет хиляди поданици останаха без покрив, ранените наброяват 800 до 1600, убити 143. За покриване на загубите бяха нужни сред 3 и 4.2 милиарда американски $.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР