В 10,20 ч. журналисти от различни редакции получават анонимен мейл.

...
В 10,20 ч. журналисти от различни редакции получават анонимен мейл.
Коментари Харесай

Анонимни до медии: Пробихме данни на НАП. Приходната агенция: Проверяваме сигнала

В 10,20 ч. публицисти от разнообразни редакции получават неизвестен мейл. Според незнайните му създатели в него се съдържат 57 от 110 компрометирани посредством хакерска офанзива бази данни. " Над 5 млн. български и задгранични жители, както и компании са наранени ", оповестяват хакерите. И приканват публицистите да търсят в данните и да си вършат лични следствия ". " Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно ", написа в мейла, който приключва с откъс на създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж и апел за освобождението му.

Часове по-късно, на уеб страницата на Национална агенция за приходите се появи публично известие. " Приходната организация, Министерство на вътрешните работи и ДАНС ревизират евентуална накърнимост в системите на приходната организация. В момента се прави инспекция дали данните са действителни ", написа в него.

Ако данните се окажат същински, това ще бъде най-голямото " приключване " на персонални данни у нас. " 24 часа " откри, че информацията в масивите демонстрира бази данни с по над 1 млн. реда, в които има ЕГН, имена, адреси и приходи. Друга част от файловете съдържат бази данни с кодови номера или къси пояснения и се нуждаят от експерт, който да ги разчете. Има файл, в който против над 1,1 милиона ЕГН-та стоят месечни приходи и вноски за непринудено пенсионно и здравно обезпечаване. В друга директория с името GAMON се съдържат два листата с няколкостотин хиляди лица, за които може да се допусна, че вземат участие в игри със залози. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР