Узряването на плодовете и зеленчуците се осъществява с помощта на

...
Узряването на плодовете и зеленчуците се осъществява с помощта на
Коментари Харесай

Как да доузреят вече откъснатите плодове и зеленчуци

Узряването на плодовете и зеленчуците се реализира благодарение на етилен. Този газ е бил открит през 1912 година. Тъй като този газ се създава от самия плод, той няма потребност да доузрява върху дървото.

Узряването на откъснат плод даже може да е по-бързо от това на ненабран, защото при дефицит на влага се отделя повече етилен.

А в случай че сред недоузрелите плодове или зеленчуци се постави един узрял, доузряването на останалите ще стане още по-бързо. Това се дължи на отделянето на повече етилен от узрелия плод или зарзават.

Плодовете и зеленчуците, които се събират за продажба, нормално не са узрели. Те съумяват да узреят по време на превозването им до мястото, където ще се продават.

 Зеленчуци

В някои камиони има специфични устройства, които отделят етилен в нужните за узряването дози. Същият този етилен провокира гниенето на към този момент узрелите плодове и зеленчуци. Затова в някои хранилища за плодове и зеленчуци се слагат устройства, които отделят газ, блокиращ действието на етилена.

Ако желаете твърдото авокадо бързо да узрее и да стане меко, поставете го в хартиена торбичка с една узряла ябълка или банан. След десетина часа авокадото ще е меко.

 Авокадо

Доматите и бананите бързо узряват, в случай че ги сложите в книжен пакет дружно с узрели банани. Без светлина плодовете и зеленчуците узряват по-бързо.

Когато поема етилена от узрелия плод, към момента неузрелият плод узрява по-бързо. Действието се форсира, в случай че е в книжен плик, защото лимитираното пространство води до това, че неузрелият плод или зарзават поема огромно количество етилен.

Найлоновите пликове не се предлагат, защото водят до запарване и изгниване.

Хартиеният плик, за разлика от найлоновия, пропуща задоволително О2 за продължение на процеса на узряване на плодовете и зеленчуците.

Продуктите, които отделят огромно количество етилен, са ябълките, пъпешите, бананите и доматите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР