Узбекистанецът, заподозрян за смъртоносната атака с камион в центъра на

...
Узбекистанецът, заподозрян за смъртоносната атака с камион в центъра на
Коментари Харесай

Атентаторът с камион в Стокхолм искал да спре атаките срещу Ислямска държава

Узбекистанецът, обвинен за смъртоносната офанзива с камион в центъра на Стокхолм м.г., сподели пред съда в Стокхолм през днешния ден, че е " желал Швеция да престане да изпраща бойци във военните зони, където " Ислямска страна " е подложена на офанзива ", съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

40-годишният Рахмат Акилов бе разпитван пред съда за претекстовете на уличното си нахлуване против пешеходната зона в центъра на шведската столица. Той призна, че задачата му била " да убие шведски жители ". Като връхлетя с камион върху пешеходците, обвиненият умъртви 5 души и рани 15.

Акилов сподели още, че офанзиви като тази " имат за цел да привлекат вниманието, тъй че жителите на засегнатите страни да схванат какво техните парламенти и държавни управления вършат в битката против халифата ".

Говорейки на съветски, той сподели, че е видял и взел образец от други нападатели като него по света и е чел апелите за осъществяване на такива офанзиви, направени в интернет по уеб сайтове на " Ислямска страна ".

Акилов е единственият обвиняем за атентата в Стокхолм през април предходната година. Той се яви в правосъдната зала с брада и в затворническа униформа, седнал сред юриста и преводача си. В малко авансово изказване юристът на подсъдимия - Йохан Ериксон, сподели, че Акилов " не си спомня тъкмо " по какъв начин е подкарал камиона по пешеходната улица в центъра на Стокхолм, преди да го забие във витрината на огромен повсеместен магазин.

По време на процеса предходната седмица прокуратурата сподели, че малко преди да извърши действието си Акилов е дал клетва за честност към водача на ИД.

Очаква се процесът против него да продължи до месец май. Прокуратурата желае доживотна присъда за обвинения. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР