Уволненият от служебното правителство на Стефан Янев зам.-председател на ДАНС

...
Уволненият от служебното правителство на Стефан Янев зам.-председател на ДАНС
Коментари Харесай

Съдът възстанови на работа уволнен от Стефан Янев зам.-шеф на ДАНС

Уволненият от служебното държавно управление на Стефан Янев зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков дефинитивно завоюва делото против отстраняването си от поста. Това следва от определението на Върховния касационен съд, който отхвърля да се занимава с уволнението на Недялков.

Така остава в действие решението на Софийския градски съд, който го върна на поста преди година. Върховен касационен съд ще прегледа всъщност само претенцията на Недялков да получи обезщетение за оставане без работа. Той упорства за 41 хиляди лева, а са му присъдени 26 925 лева, като разногласието е за интервала, за който му се дължи компенсацията.

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в служба на служебния кабинет на Янев. Зам.-председателят на ДАНС беше освободен с претекст, че редовно не се оправя със отговорностите си и уронва престижа на организацията. Има наклонност на сензитивен спад в оперативно-издирвателната и информационно-аналитичната активност на организацията, за която и Недялков носи отговорност, твърдеше държавното управление. Недялков пък счита, че е махнат поради резултатите, реализирани от организацията в битката с олигарсите и за разрушената шпионска мрежа. За това съобщи  " Сега ", откакто се срещна с акта на съдиите Жива Декова, Александър Цонев и Филип Владимиров (докладчик).

Освен че възвърне Недялков като зам.-председател на ДАНС, Софийският градски съд реши, че организацията би трябвало да му заплати 26 925 лева обезщетение за оставане без работа за интервала 1 юни - 1 декември 2021 година Но отхвърли желае на Недялков за 20 536 лева за неспазено предупреждение. За сметка на ДАНС са и към 3300 лева такси и разходи. Казусът стигна до висшия съд по тъжби и на ДАНС, и на Недялков.

Градският съд одобри, че държавното управление въобще не е показало ясни и съответни случаи на несъблюдение на служебните му отговорности или на уронване престижа на организацията. Според съда липсва изясненост с кои и какви дейности или бездействия в работата си Недялков е съдействал за спада в активността на ДАНС. И документите с класифицирана информация по делото не дават отговор на тези въпроси, показва съдът.

Зам.-председателят на ДАНС има 5-годишен мандат. Този на Недялков стартира от 26 юли 2018 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР