Уволненият каталунски премиер и самопровъзгласил се лидер в изгнание Карлес

...
Уволненият каталунски премиер и самопровъзгласил се лидер в изгнание Карлес
Коментари Харесай

Пучдемон "временно" се отказа да е премиер на Каталуня и предложи поста на арестуван активист

Уволненият каталунски министър председател и самопровъзгласил се водач в заточение Карлес Пучдемон разгласи, че се отхвърля " краткотрайно " от поста, който загуби през октомври и за който се кандидатира след предварителните избори в региона.

Пучдемон заяви, че неговата коалиция - " Заедно за Каталуня " - ще показа Жорди Санчес като претендент.

Това стана часове откакто Народното събрание в Каталуня гласоподава, с цел да " оправдава " Пучдемон като кандидат-премиер, в отговор на решение на Конституционния съд. Най-висшата правосъдна инстанция в Мадрид в действителност не анулира кандидатурата му, а слага пред нея изискванията той да се яви персонално в Народното събрание и да желае позволение от арбитър, с цел да го направи (при влизането си в Испания той би трябвало да бъде задържан поради следствието против него).

Санчес, ръководител на една от най-големите активистки организации Каталунска национална асамблея (ANC), която агитираше за " да " на референдума за обособяване от Испания, е разследван за подстрекаване към протест поради противоречивото си присъединяване в акцията и организирането на митинги. Властите в Мадрид упорстват, че с дейностите си той също по този начин е опитал да саботира интервенция на испанската армия против извършители на закона.

" Нито една самостоятелна мотивация не е извънредно нужна за нашето придвижване. И зная, че пътят е дълъг и цялостен с трудности, " сподели Пучдемон, имайки поради придвижването за самостоятелност. " Сега Мадрид няма да има никакво опрощение, с цел да продължи окупацията на институциите ни. Никакво опрощение, с цел да подценява гласа ни. "

Избирането на законен министър председател би трябвало да постави завършек на директното ръководство, което Мадрид наложи в Каталуня, откакто Народното събрание в Барселона разгласи самостоятелност от Испания.

Предложението точно Санчес да заеме този пост обаче е цялостно с незнайни, защото той е в прелиминарен арест (известен на испански като " предпазен затвор " ) в хода на правосъдното произвеждане против него. Адвокатът му към този момент преди няколко дни, че в случай че Санчес - който акцията за самостоятелност трансформира в знак на " политическите пандизчии " в Каталуня - бъде посочен като претендент, ще изиска да напусне пандиза.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (224)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР