Увереността в безопасността на ваксината срещу COVID-19 на бележи драстичен

...
Увереността в безопасността на ваксината срещу COVID-19 на бележи драстичен
Коментари Харесай

Пада доверието на европейците във ваксината на АstraZeneca

Увереността в сигурността на имунизацията против COVID-19 на бележи фрапантен спад в Испания, Германия, Франция и Италия, демонстрира анкета на YouGov. представена от Ройтерс. След известията за появяването на редки тромбози след имунизиране, свързани с нея, доста страни за малко стопираха да я употребяват,.

Проучване на YouGov демонстрира, че още в края на февруари европейците са били по-колебливи във връзка с имунизацията на AstraZeneca, в сравнение с във връзка с тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, и че опасенията за съсиреци в допълнение са навредили на публичното мнение за сигурността на препарата.

Най-малко 13 европейски страни през последните две седмици стопираха да го ползват. Много от тях възобновиха използването на имунизацията в петък, откакто регулаторът - Европейската организация по медикаментите (ЕМА), съобщи, че имунизацията е безвредна и ефикасна и не е обвързвана с повишение на общия риск от формиране на кръвни съсиреци.

обаче не изключи допустима връзка с редки случаи на формиране на кръвни съсиреци в мозъка, известни като мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST).

Анкетата на YouGov, която обгръща към 8000 души в 7 европейски страни сред 12 и 18 март, открива, че във Франция, Германия, Испания и Италия хората са по-склонни да правят оценка имунизацията на AstraZeneca като рискова.

Около 55% от германците дават отговор, че препарата е рисков, до момента в който по-малко от една трета считат, че е безвреден, сочи допитването. Във Франция, където имунизацията на AstraZeneca не беше изключително известна, 61% от интервюираните споделят, че за в този момент я считат за рискова.

В Италия и Испания множеството хора по-рано смятаха, че имунизацията на AstraZeneca е безвредна - надлежно 54% и 59%, само че тези проценти са спаднали надлежно до 36% и 38% в последното изследване.

Проучването сподели, че единствено във Англия, където препарата на AstraZeneca се ползва от януари, опасенията, че тя предизвиква тромбози са имали малко или никакво влияние върху публичното доверие. По-голямата част от интервюираните във Англия - 77% - към момента настояват, че препаратът е безвреден. Доверието им в него е равно с оценката за сигурност на 79% от хората към имунизацията на Pfizer, съобщи БГНЕС, базирайки се на Ройтерс.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР