Увеличиха субсидиите за градския транспорт в столицата.Около 1 млн. пътувания

...
Увеличиха субсидиите за градския транспорт в столицата.Около 1 млн. пътувания
Коментари Харесай

Дадоха над 74 милиона лева за градския транспорт на София

Увеличиха дотациите за градския превоз в столицата.

Около 1 млн. пътувания на ден се правят в градския превоз в София. Това сподели кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на днешното съвещание на Комисията за бюджет и финанси, на което се гласоподава актуализацията на бюджета за тази година. 

По думите ѝ една от главните аргументи при разглеждане на актуализацията на държавния бюджет за 2022 година е високата инфлация, породена от трагични повишените цени на горивата и електрическата енергия.

Отражението на рецесията от коронавирус е огромно. Много мъчно се възвръща ползата на хората към градския превоз, добави Фандъкова. " Факт е, има към този момент възобновяване, само че то ще се случва постепенно ", добави тя. Фандъкова напомни, че през 2020 година и 2021 година поради сериозния отлив от пасажери поради Ковид-19 и ограничаващите ограничения има спад със приблизително 30 % на пасажерите, надлежно на приходите. Имало е и месеци, в които спадът е бил от 70 на 100, написа novini.bg.

Освен това покачването на цените на електричеството и природния газ от есента на 2021 година и досега също оказва въздействие. През целият този интервал Столична община предприе серия от ограничения за увеличение на привлекателността на градския превоз, както и на неговата приоритизация пред останалите типове превоз, увери Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция. 

Въпреки всички дейности на Столична община насъбраните отговорности на транспортните оператори поради спада на пасажерите и увеличаващите се разноски за сила слагат градския превоз на София пред голям риск от мощно съкращаване, а даже и прекъсване. 

В Закона за държавния бюджет за 2022 година, който бе признат при започване на годината, бяха заложени 15 млн. лв. дотация за вътрешноградския превоз, разяснява още столичният кмет. До този миг Столичната община със лични средства от общинския бюджет е съумяла да обезпечи най-важните разноски, с цел да поддържа придвижването на градския превоз и заплатите на работещите в трите общински транспортни сдружения, като за 2022 година са заложени към 170 млн. лв. лични средства за обществения превоз, добави Фандъкова.

Одобриха Икономическата рамка за публичния превоз на София

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че главните терзания са, че към днешна дата дотацията ще оформи към 70 % от разноските на столичния превоз. Той попита по какъв начин може столичният превоз да стане резистентен в границите на дотациите, каквито са били преди рецесията от Ковид-19.

След изявлението на Фандъкова комисията одобри да даде на Столична община (вътрешноградски транспорт) над 74 млн. лв.. 

Общата сума, която Комисията одобри по предложение на Кирил Ананиев от ПГ на " ГЕРБ-СДС ", е 110 млн. лв. да бъдат предоставени на публичния превоз, от които 74 млн. лв. за Столична община. 16,5 млн. лв. ще бъдат дадени за нерентабилните линии във вътрешноградския превоз и този в планинските и други региони, както и 20 млн. лв. за междуселищните автобусни линии, отвън горепосочените. Фандъкова сподели пред публицисти след гласуването на точката, че благодари за отпуснатите 74 млн. лв., само че те няма да задоволителни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР