Увеличение на прокурорските актове за престъпления, свързани с наркотици и

...
Увеличение на прокурорските актове за престъпления, свързани с наркотици и
Коментари Харесай

Повече дела за наркотици отчитат от Апелативна прокуратура

Увеличение на прокурорските актове за закононарушения, свързани с опиати и прекурсори през 2018 година, регистрират магистратите от района на Апелативната прокуратура във Варна. Внесените в съда прокурорски актове през предходната година за закононарушения, свързани с опиати и прекурсори, е повишен с съвсем 12 %, осведомят от пресслужбата на обвиняването.

Изводът от разбора на специфичния контрол за закононарушенията с предмет наркотични субстанции и прекурсори сочи много добра успеваемост при противодействието на действията, макар ясно изразената наклонност след 2010 година за значително повишаване на броя на тези каузи. Само през предходната година в апелативния район са били формирани нови 1130 досъдебни производства за осъществени закононарушения, свързани с наркотични субстанции. 53 са наказателните производства на специфичен контрол през 2018 година

За целия апелативен район, който обгръща шест окръжни и 20 районни прокуратури във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра, през отчетния интервал са наказани и глобени общо 5022 лица, от които във варненския регион те са били 1620, в добричкия – 862, в шуменския – 784, в разградския – 656, в търговищкия – 561, а в силистренския регион – 539 лица, уточни в отчетния отчет за работата на прокурорите от варненския апелативен район апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

За поредна година прокурорите от района на Апелативната прокуратура регистрират увеличена интензивност на органите на приходната организация Национална агенция за приходите при подаването на сигнали. Ако през 2017 година оттова са постъпили 186 сигнала, то през предходната година в прокуратурите са заведени 443. От този индикатор може да се направи разумният извод, че страната с всички свои принадлежности оказва нужното противопоставяне на опитите за увреждане на фискалната политика. Благодарение на интензивността на приходната организация са формирани и забележителен брой досъдебни производства, какъвто в никакъв случай до момента не е бил достиган, а в следствие са импортирани и повече актове в съда за действително секване и наказване на тази престъпност.

През 2018 година са намалели сигналите от ДАНС, само че е останала висока интензивността на дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи. За поредна година не е постъпил нито един сигнал от Агенцията за следприватизационен надзор.

В апелативния район максимален дял в структурата на престъпността заемат закононарушенията срещу собствеността и изключително кражбите. Висок остава и относителният дял на следствията на общоопасните закононарушения, изключително на пътно-транспортните, макар напъните на страната за увеличение на глобите на водачите за нарушавания по Закона за придвижване по пътищата. Непроменен спрямо 2017 година е и броят на делата за шофиране след приложимост на алкохол. Престъпленията срещу личността през 2018 година са били 1603, като броят на умишлените убийства в района на Апелативната прокуратура във Варна - 23, а породените телесни повреди – 467.

Срочността при привеждане в осъществяване на правосъдните актове е било доста положително за целия апелативен район. През 2018 година в прокуратурата от съда са изпратени влезнали в действие присъди, избрания и решения против 2750 лица. На 994 подсъдими е било наложено наказване „ Лишаване от независимост “, 1104 са били лишени от право да заемат държавни и публични длъжности по член 37, алинея 1 от Наказателен кодекс, на 687 лица е било наложено наказване „ Пробация “, а на 85 – публично неодобрение. През 2018 година предаден на съд обвиняем е получил наказване „ Доживотен затвор “.

От отчетния отчет на Апелативната прокуратура във Варна излиза наяве, че през предходната година от всички 38 174 преписки в района близо 3 % са били с интернационален детайл. 12 години след присъединението на България към Европейския съюз постигнатите резултати в потреблението на инструментите за интернационално съдействие по наказателни каузи и насъбрания прокурорски опит се правят оценка като доста положителни.

През 2018 година се следи двойно нарастване на ЕЗА, поискани от териториалните прокуратури в района, което води до извода, че прокурорите са траяли да събират доказателства по досъдебните производства посредством способите на международноправното съдействие, в това число и да употребяват и ползват влезлия в действие от 23 февруари 2018 година Закон за европейската заповед за следствие. Така през отчетния интервал са издадени 61 европейски заповеди за арест от прокурори от варненския апелативен район. Представители на обвиняването са взели участие в 48 производства за допускане осъществяването на входящи ЕЗА, нарастване бележат и екстрадиционните производства.

Прокурорите от апелативния район са траяли традицията и през предходната година да се срещат с подрастващи за предварителна защита на престъпността и повишение на правната просвета и държание на малолетните. Проведени са срещи и беседи с над 2000 възпитаници от района и футболна среща „ Заедно можем “ сред деца в риск и прокурори по самодейност на Окръжната прокуратура в Шумен.

Гости на отчетното заседание на прокурорите от района на Апелативната прокуратура във Варна, което се организира в залата на почивния дом на Прокуратурата на Република България в Бяла, бяха заместникът на основния прокурор при ВАП Ася Петрова, членът на Висш съдебен съвет Огнян Дамянов, Валери Първанов, завеждащ отдел при ВКП, както и заместник-председателят на Апелативния съд Милен Славов. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР