Увеличение на лихвите очаква финансовият сектор. По-голям ще е скокът

...
Увеличение на лихвите очаква финансовият сектор. По-голям ще е скокът
Коментари Харесай

Лихвите тръгват нагоре - повече при кредитите, по-малко по депозитите

Увеличение на лихвите чака финансовият бранш. По-голям ще е скокът по заемите, в сравнение с по депозитите, написа изданието „ Финансов бранш: оценки и упования ", в което прогноза вършат търговски банки, капиталови медиатори, пенсионно-осигурителни сдружения и ръководещи сдружения.

И през трето тримесечие се резервират упованията на множеството от интервюираните за нарастване на лихвените проценти по депозитите. Балансовите стойности при депозитите в долари се повишават по отношение на оценките в предходното издание, до момента в който тези за депозитите в лв. и евро минимално се намаляват, предава финансовият портал.

Забелязва се доминиращ дял на предвиждащите нарастване на лихвените равнища измежду комерсиалните банки и капиталовите медиатори, до момента в който отговорите на пенсионно-осигурителните и ръководещите сдружения са съвсем еквивалентно разпределени в поддръжка на опазване на настоящите лихви и на тяхното нарастване.

Като цяло прогнозите подхождат на политиките на главните централни банки - Фед и ЕЦБ оповестиха повишение на главния лихвен % и през юли, само че упованията са за скорошно постигане на върха на лихвените проценти.

Прогнозите за лихвените нива по заемите се резервират в посока нарастване през настоящото по отношение на предходното тримесечие. Поскъпване на кредитния запас се чака при всички валути. Забелязва се доста по-голям синхрон в оценките за лихвената динамичност при заемите спрямо предвижданията на респондентите за лихвите при депозитите, се показва в разбора.

Според него упованията за покачвания от предходното издание се сбъднаха в по-голяма степен при заемите в евро, като среднопретегленият % за второто тримесечие набъбна с повече от 1 пр.п. по отношение на аналогичната стойност за първото, до момента в който среднопретегленият лихвен % по левовите заеми се усили в доста по-малка степен. През юли по-голямо покачване имаше при % по заемите в национална валута.

Според повече от половината интервюирани, равнището на междуфирмената задлъжнялост в стопанската система ще продължи леко да се усилва през трето тримесечие. Възходящата динамичност е подкрепена от представителите на небанковия финансов бранш, до момента в който комерсиалните банки чакат опазване на равнищата от предходното тримесечие. Балансовата оценка леко се намалява по отношение на предходни издания, само че двете оценки като цяло остават сходни.

Рисковете във връзка с повишаване на междуфирмената задлъжнялост не престават да бъдат свързани с упованията за закъснение на икономическия напредък, както и в подтекста на доста по-слабият регистриран експорт и импорт през второто тримесечие, както и упованията за по-високи лихвени проценти по заеми, в следствие от подхванатите ограничения от страна на Българска народна банка за последователно повишение на равнището на антицикличния финансов буфер и ставката на наложителните минимални запаси на банките, което ще изтегли ликвидност от системата и ще понижи капацитета за даване на банкови заеми, написа още в изданието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР