Увеличение на бюджета на Главна дирекция пожарна безопасност и защита

...
Увеличение на бюджета на Главна дирекция пожарна безопасност и защита
Коментари Харесай

Синдикатът на пожарникарите: МВР избягва срещи с нас

Увеличение на бюджета на Главна дирекция пожарна сигурност и отбрана на популацията за 2018г , нов закон за Министерство на вътрешните работи и закон за пожарна сигурност . За това упорстват от профсъюз " Огнеборец ".

Сред другите претенции на синдиката са : разрешаване за полагане на ексклузивен труд от чиновниците осъществяващи пожарогасителна и избавителна активност в границите на 70 часа за един регистриран интервал ; оптимално ограничение на командированите чиновници от натоварени районни служби ; възобновяване на екипността в структурите посредством изменение и допълнение на текстовете от наредбата за пожарогасителна и избавителна дейност;анализ на активността на структурите в Министерство на вътрешните работи.

 Пожарникарите ни сами си купуват защитни дрехи втора ръка
Пожарникарите ни сами си купуват защитни дрехи втора ръка

Полицаи и огнеборци излизат на митинг на Кръстовден

Президентът на синдиката Венцислав Станков уточни, че повода за конференцията е протичащото се в последните месеци и неглижирането от страна на политическото управление на Министерство на вътрешните работи да има разговор и да се откри решение на проблемите . По думите му след сформирането на новия политически кабинет от управлението на синдиката няколко пъти с писма са упорствали за среща с Министерство на вътрешните работи , с цел да бъдат разисквани най-наболелите проблеми в областта на пожарната сигурност и отбрана на популацията и проблемите в Дирекция национална система 112.

Към днешна дата обаче такива срещи не са извършени. Станков показа, че Министерство на вътрешните работи заобикалят такава среща. Няма политическа воля проблемите да бъдат решени, счита Станков.

На конференцията от синдиката подчертаваха върху тематиките за приходите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, влязлата в действие от 1 август 2017г норма в наредбата за реда за реализиране на пожарогасителна и избавителна активност , посредством която се подсигурява сигурността на чиновниците.

 Полицаите излизат на митинг още веднъж
Полицаите излизат на митинг още веднъж

Ръководството на Министерство на вътрешните работи не може да усили заплатите със задна дата

" А точно екипите, които отработват ПТП-та да бъдат от трима чиновници ", посочи Станков. Ефективността на тези екипи обаче ще бъде нараснала, когато се увеличи човешкият запас. Според техни калкулации тези екипи би трябвало да са от по 6 индивида .

По думите на Станков Министерство на вътрешните работи отхвърля да стартират договаряния за увеличение на възнаграждението на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. От синдиката имат и информация, че има прочут запас в бюджета, които неизвестно за какво се задържа.

" От бюджета за ГДПБЗН за 2016г. 20мнл и 500 хиляди лева бяха взети декември месец с решение на Министерски съвет и бяха трансферирани за административни разноски на Министерство на вътрешните работи ", уточни Станков. Той съобщи, че се следи трайна наклонност в замразяването на приходите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи . Това води до демотивация, регистрира Станков.

 Синдикатите на Министерство на вътрешните работи подготвени да стигнат до съд за измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи
Синдикатите на Министерство на вътрешните работи подготвени да стигнат до съд за измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи

Промените не били съветвани със синдикатите

Станков сигнализира, че актуалната техника, която е била закупена с европейски средства, не се експлоатира вярно,заради некомпетентността на фрагментите .

Поредната промяна, която е влезнала в действие от февруари тази година е довела до дисбаланс в заплащането на чиновниците на младши изпълнителски длъжности - пожарникари и спасители, които отработват ПТП-та.

" Получи се по този начин, че едни пожарникари, които отработват катастрофи получават с проценти по-ниско заплащане в сравнение с тези чиновници, които минаха от 1 февруари по Кодекса на труда . Портиер в една основна дирекция и лидер на действен автомобил получават повече в сравнение с пожарникар и служител на реда ", посочи Станков.

Любомир Еленков, член на управителния съвет на " Огнеборец ", добави, че през 2012г. се е приел аршин за категоризиране на пожарните в България , който е заложил 4 степени на районни служби - първа, втора, трета и участъкови служби. Всяка категория работа е трябвало да поддържа избран брой коли .

" Тази методика единствено на хартия дефинира броя на колите, а на никое място в различен нормативен документ не се упоменава това какъв брой екипа би трябвало да служат на тези коли . Това води до несъгласия и основава предпоставки да се нарушават условията за безвредни условия на труд ", съобщи Еленков. По думите му през 2015г. сме съумели да се преборим с един проблем, които касае сигурността на пожарникарите - на един автомобил да бъдат най- малко 3 чиновници.

" Имахме 2 години да обезпечим службата със щат, с цел да можем да осъществим критериите на тази разпоредба . Ние това време го проспахме и бързо дойде 1 август 2017г, когато тази разпоредба към този момент трябваше да влезе в действие ", уточни Еленков.

Липсата на хора води до редица предпоставки за травматизъм и до загуба на техни сътрудници . Като образец Еленков посочи случая в Бяла, където, падайки от покрив е умрял техен сътрудник. По думите му този чиновник е водач на автомобила, а не пожарникар, само че е отишъл да оказва помощ на пожарникаря.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР