Увеличени болнични по майските празници. НОИ са обезпокоени от съмнителни

...
Увеличени болнични по майските празници. НОИ са обезпокоени от съмнителни
Коментари Харесай

Болничните по празници рязко и съмнително нарастват, алармират от НОИ

Увеличени болнични по майските празници. Национален осигурителен институт са обезпокоени от съмнителни отпуски по болест. Бизнесът още веднъж настоя първите три дни от болничния лист да не се заплащат, нито от страната, нито от работодателя, оповестява Нова телевизия.
Според данните на Национален осигурителен институт става известно, че за 2018 година страната е изплатила над петстотин милиона лв. за болнични дни. 2018 година бележи растеж от 13% на компенсациите, по отношение на 2017 година, когато Национален осигурителен институт е изплатил малко над 486 млн. лева Сред районите – първенци с най-вече компенсации за 2018 година се подреждат:
- София – град 189 576 704 лева
- Пловдив 52 437 791 лева
- Варна 30 618 014 лева
- Стара Загора 29 419 946 лева
Как бизнесът и синдикатите виждат борбата с фиктивните болнични – всички гледни точки, обобщаваме с Георги Манев.
Владимир Спасов е пълномощник във фабрика за хидравлични помпи. В нея работят 1500 индивида. Проблемите със съмнителните болнични не липсват и в неговата компания:
„ Ние имаме от 5 до 7% в личния състав, който ежемесечно липсва. Бизнесът страда доста от неистинските болнични ”, споделя Спасов. Решението за него е основаването на нов надзорен орган.
„ Той би трябвало да бъде осведомен, при подозрение от страна на работодателя за подправени болнични. Този орган да може да ревизира тяхната правота ”, добави Спасов.
Работодателските организации за следващ път приканиха - първите дни – дали ще са 3 или по-малко, да не се заплащат въобще. Нито от страната, нито от Национален осигурителен институт. Нито от работодателите. Така било в редица европейски страни. И се аргументират с растежа на болничните за 2018 година
„ От 2018 година са нарастнали с 13%. И към този момент са близо 550 млн. разноските на Национален осигурителен институт за болнични ”, споделя Васил Велев, АИКБ.
Синдикатите обаче контраатакуваха и се изправиха против новата – остаряла концепция на бизнеса. Причината съгласно тях е, че бизнесът в България би трябвало да запомни, че приходите в България са на едно от последните места в Европа.
„ Ще бъде смешно да си плащаме, с цел да вървим на работа ”, споделя Валери Апостолов, конфедерален секретар на КТ „ Подкрепа ”.
За синдикатите пък било ясно - около празниците болничните нараствали, още от 2017 година, когато бе отстранено сливането на почивни с работни дни. Затова оферират обединение на празниците със съботите и неделите и да се отработва. Това щяло да докара до внезапно понижаване на болничните в интервала към празниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР