Увеличават се случаите с лаймска болест. Това каза проф. д-р

...
Увеличават се случаите с лаймска болест. Това каза проф. д-р
Коментари Харесай

Специалист по инфекциозни болести: Увеличават се случаите на лаймска болест

" Увеличават се случаите с лаймска болест ". Това сподели проф. доктор Георги Попов в ефира на Нова. Болестта е била излязла от полезрението на лекарите и обществото през годините на нахлуване на ковид в живота ни. Но сега се заразяват от захапване на кърлежи хора на друга възраст - от преди малко проходили деца до възрастни.

Първият признак на заболяването е характерно алено леке, наричано още биволско око, след това болните могат да усещат признаците на хроничната отмалялост - стават отпаднали, неконцентрирани, изтощени. В по-късните стадии са прескачане на сърцето, мравучкания и ставните прояви - болки, вдървеност сутринта, уточни докторът.

Той разяснява и за какво заболевамостта от COVID-19 надмина 100 на 100 хиляди души население за двуседмичен интервал и това сложи столицата в жълтата зона. „ Вирусът промени своя модел, а точно, че през лятото има най-вече ентеровирусни болести, през есента – парагрипен вирус, през зимата - най-вече грипен. Това се дължи евентуално на интерференция на вирусите ", уточни докторът и акцентира, че коронавирусът е станал преобладаващ през всички сезони.

SARS-CoV-2 непрестанно мутира, подсети той. Разпространеният в този момент вид ВА.5 e по-заразен, само че може да се лекува в домашни условия и бързо да се овладее със общоприетите средства, добави още професорът.

Всички разновидности на Омикрон са предпазени по един и същи метод, само че това не може да се каже за новите разновидности, които ще се появят наесен: „ Моето персонално очакване е, че новият вид ще е по-лекичък, по-лесен за справяне с него. Не чакам фрапантни разновидности на SARS-CoV-2 ", разгласи още проф. доктор Георги Попов.

Той описа и за маймунската вариола, както и за защитните ограничения против инфекциозни заболявания.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР