Увеличаването на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна

...
Увеличаването на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна
Коментари Харесай

България бори киберкризи през председателството си на Съвета на ЕС

Увеличаването на потенциала на Европейската организация за мрежова и осведомителна сигурност (ENISA), използването на Директивата за мрежова и осведомителна сигурност, основаването на пилотен фонд за превъзмогване на последствията от киберкризи са измежду въпросите, по които България ще търси общ метод в границите на председателството ни на Съвета на Европейски Съюз , написа news.bg 

Това съобщи ръководителят на Държавната организация " Електронно ръководство " ( ДАЕУ Росен Желязков  пред участниците на Четвъртия районен конгрес по киберсигурност и киберпрестъпност за страните от Югоизточна Европа.

Желязков посочи, че превенцията и правоприлагането са двата съществени метода за реализиране на доверие на потребителите във виртуалната среда.

" Когато приказваме за предварителна защита, би трябвало да мислим за киберхигиена, а когато приказваме за правоприлагане - да помним, че доверието на обществото се гради върху ефективността на реакцията при незаконни и други атаки към системи, които са уязвими и могат да бъдат компрометирани ", изясни Желязков и добави, че би трябвало да се заложи на мощно взаимоотношение и на типов метод, насочен към рисковете в региона на киберсигурността.

Председателят на ДАЕУ подчертава, че " границите на страните са без значение ". Той изясни, че значение имат общите подходи и стремежът да се реализира доверие у потребителите. По думите му това е съществена причина за развиването на публичните връзки.

Според заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер форумът е доказателство за връзка и съдействие на високо равнище. В центъра му са оптималното потребление на политики за киберсигурност и построяването на безвредна среда за всички консуматори. " Киберпрестъпността се дефинира като една от най-сериозните световни и анонимни заплахи за съвремието и най-бързо разрастващата се сфера на трансгранична престъпност ", акцентира Бернер и също подчертава върху ефикасните политики и интернационалното съдействие.

Главен комисар  Ивайло Спиридонов сигнализира, че киберпрестъпността и потреблението на интернет пространството в днешни дни благоприятстват всяка една останала незаконна дейност на национално и транснационално равнище. Той уточни, че фокус в работата на Министерство на вътрешните работи постоянно ще бъде подобряването на междуинституционалното и интернационално съдействие.

Във видеосъобщение пък българският еврокомисар Мария Габриел посочи нуждата от общ европейски механизъм за съгласуваност при положение на огромни хакерски атаки. Габриел акцентира, че киберпрестъпността е главен приоритет на Европейски Съюз. Целта е сливане на ресурсите, разрастване на мрежа от центрове за изследване и пълномощия в региона на киберсигурността в Брюксел и държавите-членки на Европейски Съюз уточни още Мария Габриел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР