Увеличаваме държавната помощ за развъдните асоциации през 2023 г., за

...
Увеличаваме държавната помощ за развъдните асоциации през 2023 г., за
Коментари Харесай

Министър Гечев: Увеличаваме държавната помощ за развъдните асоциации

Увеличаваме държавната помощ за развъдните асоциации през 2023 година, с цел да подкрепим селекционната активност и конкурентоспособността на българските фермери. Това сподели министърът на земеделието Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година пред Съвета по генетични запаси в отглеждането на животни, който се организира в продължение на два дни – във вторник с браншовите организации от бранш „ Говедовъдство “, а в сряда с овцевъдни и козевъдни организации.

Развъдните асоциации бяха осведомени с плана на схемата за държавна помощ за основаване и поддържане на родословна книга и за установяване на продуктивността и генетичните качества на животните за 2023 година, като се възнамерява бюджетът по част от ставките да бъде повишен приблизително с 20 на 100 по отношение на миналата година.  За първи път агроминистерството планува да финансира осъществяването на геномна оценка в млечното говедовъдство.

„ Така ще имаме действителни критерии за подкрепяне и ясни данни дали е продуктивно развъждането на обещано животно “, изясни Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година. Той уточни, че с внедряването на нововъведения и съвременни способи ще се подобрят резултатите на бранша.

Агроминистърът акцентира, че няма да се вършат взаимни отстъпки във връзка с контрола. „ Предприели сме ограничения против виртуалните животни и ще действаме превантивно против измами при приемане на дотации “, сподели министър Гечев.

„ Предстои напътствията да бъдат изпратени за нотифициране от Европейската комисия, а първият транш за животновъдите да бъде разплатен в оптимално къс период “, заяви заместник-министърът на земеделието доцент Крум Неделков.



Участниците в срещите регистрираха, че схемата е уравновесена и направиха съответни рекомендации към препоръчаните текстове.

„ Нашата цел е да подкрепим работата на развъдните асоциации, с цел да вдигнем равнището на селекцията и репродукцията, и да създадем по-конкурентоспособни българските аграрни производители “, сподели в умозаключение министър Гечев.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР