Увеличава се финансирането на националното филмопроизводство и се създава нова

...
Увеличава се финансирането на националното филмопроизводство и се създава нова
Коментари Харесай

Законодателни промени гарантират повече пари за кино у нас

Увеличава се финансирането на националното филмопроизводство и се основава нова скица за възобновяване на разноски във филмовата промишленост у нас. Промените в Закона за филмовата промишленост бяха гласувани от Народното събрание на второ четене.

Създават се две нови комисии за оценка на планове за възобновяване на разноски и за фестивали и културни прояви, предвид на регламентиране на схеми за държавна помощ. Всяка от тях да бъде с по петима членове, като и двете включват по двама външни специалисти, а останалите членове са чиновници на Националния кино център и на Министерството на културата, записаха депутатите.

Председателят на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов съобщи, че измененията в закона са дълго чакани. "Днес сме очевидци на невиждан в последните 30 години закон, който за първи път обезпечава на българското кинопроизводство средства, каквито до момента то не е употребило. За кино с този закон ще има 41 милиона лв. - нова форма, в която ще има повече средства за кинопроизводство, по-прозрачна отчетност ", уточни той.

Депутатът от ГЕРБ и артист Евгени Будинов съобщи: "Този законопроект подсигурява доста повече работа за надарените български създатели и за всички хора, които работят в сектора. Също по този начин и доста повече и по-добри български филми, убеден съм в това ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР