Уведомяват за манипулирани електромери и пращат “платен екип да отстрани

...
Уведомяват за манипулирани електромери и пращат “платен екип да отстрани
Коментари Харесай

Телефонни измамници лъжат клиенти на ЕНЕРГО-ПРО

Уведомяват за манипулирани електромери и пращат “платен екип ” да в профил повредата
Звънят и на хора, които са при други снабдители на ток

Оперира в Североизточна България

Телефонни измамници лъжат клиенти на доставчика на ток ЕНЕРГО-ПРО и им желаят пари за мними услуги. На хората се звъни от прикрит телефонен номер. В диалога с евентуалните жертви ги уведомяват, че инспекция е открила, че електромера им е манипулиран, пломбата е отстранена и е засечена кражба на ток. Измамниците сякаш успокояват клиентите на компанията, че няма да ги съдят, само че ще пратят екип, който да в профил повредата, а услугата се заплаща. И би трябвало да бъде предплатена, с цел да не се стигне до по-големи разправии. Искат им и персонални данни като ЕГН и адрес, които след това могат да бъдат употребявани и за други измами.

Дали някой се е вързал на номера, не е ясно, само че от ЕНЕРГО-ПРО оповестиха, че са получили сходни сигнали за опити за машинация и предизвестяват своите клиенти да не се доверяват на измамниците.

Тъй като телефонните измамници очевидно набират инцидентни имена се оказва, че постоянно звънят и на хора, които са клиенти на едно от другите две енергоразпределителни сдружения, които оперират в страната. На първо място би трябвало да сте наясно кой е вашият снабдител, както и че ЕНЕРГО-ПРО има клиенти в Североизточна България и градове като Варна и Добрич, само че не оперира в София да вземем за пример, макар че измамниците се пробват и с семейства от столицата.

“Обръщаме внимание, че ЕНЕРГО-ПРО няма процедура да се обажда на своите клиенти по телефона за осъществяване на услуга, с изключение на в случаите, в които те имат подадено в компанията документално заявление за услуга по ценоразпис. В тези случаи номерът от чиновник на компанията в никакъв случай не е прикрит и нормално позвъняването е от националния телефон на електроразпределителното сдружение 0700 16161 ”, разясняват от енергоразпределителното сдружение. “Заплащането на декларираните услуги е допустимо само в Центровете за обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО ”, допълват от компанията. От сдружението прецизират и че нямат процедура да се обажда на своите клиенти по телефона, с цел да предлага услуги. И поучават клиентите си при положение на опит за корист да се обадят на денонощния телефон на компанията или да се извърнат към органите на реда.

Преди години, още веднъж от името на компанията, нейни мними чиновници обикаляха блокове в Силистра и сякаш събираха парите от сметките за ток на ръка поради щета в софтуера. Тогава от компанията още веднъж разгласиха позиция, с която да защитят клиентите си от сходни злоупотреби и подчертаха, че не събират пари на място, по адреси, а единствено в офисите на компанията, пощите и компании, профилирани в заплащането на сметки към разнообразни сдружения, по банков път или онлайн.
Отново преди години телефонни измамници се опитваха да събират персонални данни - ЕГН и адрес, което от енергийните сдружения оповестиха, че в никакъв случай не се случва по телефон, а единствено в офисите на фирмите.

Сред другите типове телефонни измами, за които би трябвало да внимавате са сигнал за аварирал родственик или сигнал за потърпевш подобен да вземем за пример при пожар, освобождение на пратки, незабавен заем от името на прочут или комшия, мнима облага от лотарията, която с цел да получите първо би трябвало да платите известна сума на ръка, мними чиновници на Национална агенция за приходите, които сякаш събират неплатени налози по домовете или с телефонно позвъняване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР