Уведомяването на избран от задържания близък за ареста му да

...
Уведомяването на избран от задържания близък за ареста му да
Коментари Харесай

Приеха промени в Наказателния кодекс без дебат

Уведомяването на определен от арестувания непосредствен за ареста му да може да бъде забавено с 48 часа. Това реши Народното събрание като одобри дефинитивно текстове от Наказателния кодекс. Идеите минаха без спор в залата.

" Идеята е, по този начин е по инструкция, и на моменти тя е доста по-строга. По преценка, когато се затрудни следствие, когато има заплаха за живота и здравето в избрани хипотези

Парламентът даде право на обвинения да получава информация, улесняваща избора му на бранител. Това стана откакто народните представители одобриха текстове от второто четене на измененията в Наказателния кодекс, съобщи Агенция " Фокус ".

Измененията, касаещи правата на обвинения са заложени в преходните и заключителни разпореждания и с тях се променя Наказателно-процесуалния кодекс. Съгласно текстовете той има право свободно да реализира връзка със бранителя си, да се среща уединено с него, да получава препоръки и друга правна помощ, в това число преди да стартира и по време а разпита и други процесуални дейности. Текстовете допълват правата на обвинения.

В в този момент настоящото законодателство обвиненият имаше право на бранител и той да взе участие при осъществяване на дейности по следствието и други процесуални дейности с негово присъединяване, с изключение на когато категорично се откаже от това право. В настоящия Наказателно-процесуален кодекс обвиненият имаше право да научи защо закононарушение е притеглен в това качество и въз основа на какви доказателства; да дава или да откаже да дава пояснения по обвинението; да се среща с делото, в това число и с информацията, получена посредством потребление на специфични разследващи средства, и да прави нужните извлечения; да показва доказателства; да взе участие в наказателното производство; да прави претенции, бележки и възражения; да се изрича последен; да апелира актовете, които накърняват неговите права и законни ползи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР