Уважението към Народно събрание се срина до небивало дъно, но

...
Уважението към Народно събрание се срина до небивало дъно, но
Коментари Харесай

Депутатите ударно приемат закони недоносчета

Уважението към Народно заседание се срина до небивало дъно, само че политиците не престават да дълбаят. Разноцветни депутати затрупаха деловодството на Народното събрание със законопроекти недоносчета, които им служат за реклама и агитация пред обществото и в медиите. Стана и доста съвременно партиите да се надцакват с планове по една и съща тематика, състезавайки се за благосклонностите на гласоподавателите. Резултатът прекомерно често е законодателна фира.
От предишното лято Делян Добрев и други видни ГЕРБери тръбят, че " ЛУКойл " ни краде по левче от всеки литър бензин, тъй като работи с на ниска цена съветски нефт, а ни го продава на високи западни цени. Добрев персонално даде обещание да постави завършек на тази неправда.
През ноември се завъртяха не един, а три плана за събаряне на цените на бензина и дизела  - на ГЕРБ, Политическа партия, и Движение за права и свободи. Наддаването продължи и през декември, та и в новата година. Като видяха, че в това популистко съревнование спечелили няма, а всички заедно олекват, депутатите от враждуващи партии минаха към нова тактичност - на измамлив сговор. Минаха към конструктивен разговор и приеха компромисни текстове, съгласно дават обещание на жителите подкрепяне поради скъпите горива. Каква ще е схемата? Видя се, че създателите нямат изключително ясна концепция, по тази причина и разпоредиха на държавното управление да измисли механизма. Всъщност депутатските напъни бяха изцяло непотребни - държавното управление по този начин или другояче даде обещание да направи механизъм за подкрепяне още предходната година. Но партиите в Народното събрание са удовлетворени от маневрите - хем преметнаха отговорността на изпълнителната власт, хем ще могат да се тупат по гърдите пред гласоподавателите, че са ги избавили от диктата на " ЛУКойл " и от скъпите горива.
Изключително демагогски националните избраници си поиграха с болния въпрос за ориста на въглищните тецове и мини, почесаха си езиците, а накрая вмениха на държавното управление да " преотвори " и да " предоговори " с Брюксел фамозния План за възобновяване и резистентност. Темата бе вкарана в парламентарния оборот от " Възраждане ", само че всички драговолно я яхнаха  - та нали в " черната " енергетика работят стотици хиляди, все евентуални гласоподаватели.
Предупрежденията на изпълнителна власт за нарушение на конкуренцията, конституцията, евродирективите и за спор с други закони не трогват политиците в Народното събрание.  И колкото повече мирише на нови избори, толкоз по-активни и нападателни стават народните избраници в творенето закони в опит да се докарат пред гласоподавателите и да не изпаднат от парламентарния ръб. Някои коалирания при прокарването на закони будят неразбиране, да не кажем и подозрение за освен това от грижа за електората.
Пресен образец за сходно гласоподаване е отнемането на концесионните права на " Лукойл Нефтохим " за прилагане на пристанище " Росенец ". Първоавтор на концепцията е " Демократична България ", които внесоха съответни законови промени. Наложи се от две министерства - на финансите и на превоза, да изясняват на законописците от Демократична България, че проекът им е недомислен и в случай че се трансформира в закон, може да блокира всеки вносител и преработвател на петролни артикули у нас.
И Демократична България отдръпна предлагането си. Още на идващия ден обаче то възкръсна - в план на Движение за права и свободи за забрана за износа на горивата на " Лукойл Нефтохим ", получени от съветски петрол.
Това, че депутати от всякакви партии кроят закони и законови кръпки като в някаква " ширпотреба ", не е вчерашна процедура, само че се случва все по-често. За разлика от Министерски съвет, който прави (или най-малко имитира, че прави) оценка на въздействието на плановете, които внася в Народно събрание, народните представители не си дават този труд  - с дребни изключения. Когато Министерски съвет внася законпроект, той се съгласува по отдели, дирекции, мининстерства, специалистите " пресмятат " резултатите и дефектите, кой какво печели и кой какво губи от промените.
Депутатите обаче карат на   " ентусиазъм " и оферират неща, чието влияние не могат, а и не са пробвали да изчислят.
Така " бензиновото левче ", което съгласно Делян Добрев и ГЕРБ " ЛУкойл " краде от джоба на всеки българин при всеки зареден литър автогориво, катастрофира, когато се стигна до парламентарно разискване на плана на Добрев. Накрая се стигна до мощно смален вид на гръмките намерения - наместо левче понижение за всеки водач ще има ваучери за превоз единствено за обществено небогати.
ГЕРБ в действителност наняколко пъти преправиха закона си за " едното левче ". Делян Добрев призна, че се отхвърлят да обложат цялата разлика в цените между руския недопечен петрол Уралс и по-скъпия вид Брент, защото   " другояче " Нефтохим " ще загуби тласък да внася и преработва ". Отчисленията, които страната ще събира от рафинерията, бяха понижени на 50% от ценовата разлика, само че преди самото дефинитивно гласоподаване в пленарна зала Добрев изненадващо излезе с нова оферта - 70%. В последна сметка няма значение, тъй като никой не е в положение да прави планове какви пари ще събере страната от това облагане - борсовите цени се менят непрекъснато и даже може в един миг двата сорта петрол да се изравнят.
Първоначално от ГЕРБ твърдяха, че рабат от цената на бензина трябва да има и за компаниите. Накрая бе гласувана мъглява дефиниция, че правителството ще дефинира всеки месец каква помощ да се дава със събраните пари на уязвимите групи.
Изобщо не е ясно по кое време този закон ще влезе в действие, тъй като внезапно депутатите се сетиха, че помощите би трябвало да се съгласуват с Брюксел. И записаха, че измененията ще се задействат след позитивно мнение от Европейска комисия. Това ще отнеме време, евентуално месеци. Но всяка от партиите в Народното събрание ще се хвали пред гласоподавателите си, че се е погрижила да им е по-евтин бензинът. А бензинът в действителност поевтиня - единствено тъй като интернационалните котировки на нефта вървят надолу.
Имаше и печални случки  като анулация на гласувана две седмици по-рано законова корекция. Става въпрос за приемането на друга отплата за ток за бизнеса, при което дребните компании получават по-голяма помощ в съпоставяне с големите предприятия.  Оказа се, че този друг критерий не е съветван с Брюксел и не е добре да се ползва, до момента в който не стане ясно дали Европейска комисия позволява.
В края на предходната година ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи безпардонно пришпориха измененията в Изборния кодекс, с цел да провалят машинното гласоподаване и да върнат хартиените бюлетини. Когато на дневен ред пристигна тематиката за озаптяване на всесилната институция " основен прокурор ", същите партиите внезапно прозряха, че значимите законови промени не бива да се претупват с гневна скорост, включително и на нощни 18-часови съвещания.
А скандалното прекрояване на изборните правила сигурно ще сътвори големи главоболия при идните гласувания за локална власт, а евентуално и за нов парламент. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР