Уважаеми колеги, В продължение на темата за липсващите инсулини в

...
Уважаеми колеги, В продължение на темата за липсващите инсулини в
Коментари Харесай

Официална позиция на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства относно темите за липсващи инсулини

Уважаеми сътрудници,
В продължение на тематиката за изчезналите инсулини в България, желаеме да споделим, че ние от Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти сме извънредно обезпокоени от изказванията, които през днешния ден бяха изнесени по време на конференция от Министерство на здравеопазването, Изпълнителната организация по медикаментите и Националната здравноосигурителна каса. Недопустимо е тези институции да изричат изказвания, които още веднъж не са учредени на съответни данни. Още повече за нас е неприемливо точно Министерство на здравеопазването да основава внушения за виновност на търговците на едро, без даже да са потърсили нашата позиция по тематиката!

Радваме се обаче да разберем, че заместник-министър Гетов си е сложил цел нито един пациент в България да не остане без лекарство, тъй като това е и задачата на членовете на нашата Асоциация. Ние работим всекидневно с производители, търговци на едро, аптеки и редица други сътрудници по цялата верига на доставки, с цел да осъществяваме тъкмо тази цел!

Искаме да кажем и нещо доста основно, а точно, че има артикули, част от инсулините са подобен образец, за които притежателите на лицензи за приложимост не извършват на 100% нашите поръчки. Това не ни разрешава да изградим нужния буфер и резултатите от това са за пациента. Категорично отхвърляме всяко едно изказване, че аргументите зад това са организационни, финансови или свързани с отвращение от наша страна да дистрибутираме тези артикули. Ще подкрепим това наше изказване с детайлна информация към проф. Гетов за поръчаните от нас количества и изпълнените към нас доставки в последните месеци за всеки един от цитираните в конференцията артикули.

На първо място, тъй като осъществяването на доставки на лекарствени артикули е законово обвързване на търговците на едро. Извън това обаче членовете на БАТЕЛ са обществено виновни компании и точно по тази причина те годишно влагат сериозен запас в развиването на съвременна и гъвкава верига на доставки. На последващо място, нашите членове имат голям финансов принос за стабилността на бранша на грижата за здравето у нас, като на годишна база те отпускат над половин милиард лв. финансови заеми на търговци на дребно и лечебни заведения по данни на IQVIA.

Уверяваме Ви, че нашите членове не стопират да вършат поръчки на лекарствени артикули, освен инсулини, които незабавно щом влязат в техните хранилища се разпределят към аптечната мрежа. По отношение на изчезналите инсулини, още на следващия ден ще бъдат направени нови поръчки и се надяваме да получим всички декларирани количества в къси периоди, с цел да доближат оптимално бързо до пациентите!

С почитание,
Оля Василева
Изпълнителен шеф
БАТЕЛ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР