Уважаеми г-н Иванов, днес бяхте поканен на едно изслушване, което

...
Уважаеми г-н Иванов, днес бяхте поканен на едно изслушване, което
Коментари Харесай

БСП: Пари за чиста и достъпна вода има, но управляващи, които да мислят за хората - не

„ Уважаеми господин Иванов, през днешния ден бяхте поканен на едно чуване, което не е за Вас и идващия път ръководещите, когато желаят сходни чувания, би трябвало да поканят министъра на районното развиване, тъй като той може да даде съответни отговори и вероятно да разсее терзания, а такива несъмнено има. “ Така националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев  се обърна към ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, който бе изслушан в Народното събрание по отношение на покачването на цената на водата.  
Той заключи, че от отговорите на Иванов е станало ясно, че цените в обособените области са минали през общинските препоръки и жителите би трябвало да се извърнат към кметовете и общинските съветници, които неотдавна са избрали.  
От парламентарната естрада Стойнев разкритикува ВиК холдингът, който по неговите думи, се занимава главно с назначение и уволнение на хора. „ В него има един милиард лв., от които 100 милиона са изхарчени за заплати и съвсем нищо друго. Досега не сме видели съответна политика и капиталови проекти. Той финансира само съответните сдружения, когато имат проблем с цената на електрическата сила. Ако смятате, господа ръководещи, че това е работеща конструкция, кажете. Но от Българска социалистическа партия считаме, че липсва държавната политика, която би трябвало да пристигна от Министерски съвет. Само че Министерски съвет сега го няма – районният министър е ангажиран по, може би, новата спекулация, която ще излезе със санирането на жилищата “, акцентира социалистът.  
И допусна, че както при сегашните ръководещи е изчезнала българската електрическа сила и се постанова да внасяме, по този начин за в бъдеще може да се наложи да внасяме и вода.
„ Тук би трябвало да пристигна министърът и министър-председателят, с цел да кажат каква е политиката на държавното управление в тази област, тъй като, в случай че желаеме в действителност желаеме да имаме налична и чиста вода, трябват вложения сред 6-7 милиарда лева И тези пари са нужни за хората, не да купуваме оръжия и неща, които не сме ги виждали. Пари в страната има, за жалост, няма цели, няма политика и най-важното – няма политици от ръководещите, които да мислят за хората “, безапелационен бе Драгомир Стойнев.
В отговор на депутата от БСП Манол Генов  народните представители схванаха, че цената на водата във Видин и Ямбол е надвишила прага на обществена търпимост при актуализацията при започване на година, а в Разград е доста покрай него.
„ Водата не е привилегия, тя е нужда за живот “, безапелационен бе Борислав Гуцанов .  
Той допусна, че част от ВиК сдружения не се ръководят дейно, а евентуално става дума и за корупционни покупко-продажби, в случай че след направени вложения цената на водата, вместо да спада – се усилва.
Гуцанов насочи въпроси и по отношение на действието на националния ВиК холдинг и бизнес проектите на ВиК сдруженията, съгласно които се дефинират цените.
„ Ето тези проблеми би трябвало да се разискват, с цел да се подхващат съответните законодателни промени. По какъв метод се подсигуряват правата на водно бедните консуматори? Ясно е, че би трябвало да има законодателна самодейност в тази област и от Българска социалистическа партия ще предприемем такава “, акцентира депутатът.
По време на чуването ръководителят на КЕВР Иван Иванов призна, че цената на водата е непоносима за част от българските жители подчертава върху потребността от законодателни промени. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР