Уважаеми делегати, Скъпи приятели и съратници, Поздравявам Ви с добре

...
Уважаеми делегати, Скъпи приятели и съратници, Поздравявам Ви с добре
Коментари Харесай

Политически доклад на председателя на ПП МИР Симеон Славчев по време на Конгреса на партията

Уважаеми делегати,
Скъпи другари и съратници,
Поздравявам Ви с добре пристигнали на 1-вия Конгрес на Политическа партия МИР след учредяването на партията.
Датата за провеждането на конгреса не е определено инцидентно – през днешния ден е ден на Християнското семейство и на православната юноша, а знаете, че една от главните цели на Политическа партия МИР е възобновяване на полезностите и моралните устои на фамилията и обществото.
Семейството е главния и най-съществен конструктивен елеменнт на българското общество, което дружно с православната религия е съхранило българския народ пред всички тези сложни епохи и години
Честит празник на Християнското семейство и на православната юноша!
Много здраве, благополучие, мир, обич и естетика на всяко българско семейство искам!
Преди две години, когато учредихме партия МИР, я назоваха най-младата българска партия, а през днешния ден самоуверено можем да кажем, че Политическа партия МИР е другата партия.
През октомври месец предходната година Политическа партия МИР мина през своето първо тестване – локалните избори. Смея да настоявам, а такава е и действителната оценката на политолози, социолози и анализатори, че МИР се показа повече от добре на първото си явяване на избори. Доказателство за това, че МИР има своя първи определен кмет – Иван Гавалюгов, който беше определен още на първи тур с 54% за кмет на Ботевград, а партията има общо 68 общински съветници в цялата страна. В община Ботевград партия МИР е първа политическа мощ (има 13 от общо 29 общински съветници), а в община Мирково партия МИР е втора политическа мощ (3-ма общински съветници). Партия МИР направи пробив в община Благоевград (2-ма общински съветници), в община Приморско (2-ма общински съветници), а претендентът ни за кмет на община Приморско Стоян Василев беше на балотаж против претендента на кмет на ГЕРБ и единствено няколко гласа не доближиха на Стоян да победи. МИР освен направи пробив в община Созопол, само че там разбихме с мутренско-олигархичния модел на ГЕРБ, който повече от 12 години беше непробиваем. Партия МИР има определени общински съветници още в Община Несебър (3-ма), Стамболийски (2-ма), Сливница (2-ма), Разград (3-ма), Червен бряг, Ветово (4-ма), Костинброд, Братя Даскалови, Чирпан, Кюстендил и Силистра.
За голямо страдание макар новаторската акция, която направихме, макар мощната листа за общински съветници, макар моята активност като общински консултант в предходния мандат на Столичния общински съвет не успяхме да пробием в София. Не успяхме не тъй като нямахме гласове (смея да настоявам, че имахме гласове за най-малко двама общински съветници), а тъй като нашите гласове бяха откраднати посредством позната и добре прилаганата години на ред скица на ГЕРБ за манипулиране и замяна на вота на българските жители. София не беше единственото място, където гласовете на МИР бяха откраднати, по този начин беше и във Варна, по този начин беше и във Вършец, по този начин беше и в Плевен, в Долна Митрополия, Долни Дъбник, Пордим, Шумен и Търговище.
На последните локални избори станаха ясни две доста значими неща. Първо, че българите са отвратени от политическото статукво и не желаят да вземат участие в изборния развой, поради което изборната интензивност остана извънредно ниска (42%). И второ, че Бойко Борисов открадна и приложи напълно ноу-хауто на Цветан Цветанов за изборни фалшификации и операции. Доказателство за това е, че 90 % от протоколите в София бяха сбъркани и пренаписани в зала Арена Армеец с „ верния “ резултат. Още тогава Политическа партия МИР предприе съответни дейности за провеждането на почтени избори в България посредством машинно гласоподаване и обявихме това за Национална идея.
На 1-ви февруари тази година Политическа партия МИР провежда цивилен митинг и палатков лагер в триъгълника на властта с искане ръководещите да спазят закона (Изборния кодекс, Глава 14, Раздел III), където ясно е написано, че изборите в България се организират посредством машинно гласоподаване. Нашият цивилен и политически напън даде доста бързо резултат и на 12-ти февруари Министерският съвет взе решение номер 100, посредством което разпорежда на отрасловия зам.-министър ръководител Томислав Дончев да предприеме всички дейности за провеждането на идващите парламентарни избори в България посредством машинно гласоподаване. За голямо страдание ръководещите от ГЕРБ, лъжепатриотите и аптечните бензинджии от „ Воля “ за следващ път излъгаха българските жители. Те освен не съблюдаваха закона, те освен не съблюдаваха личното си решение, взето на Министерския съвет, само че и най-нагло и в типичния си жанр още при започване на септември месец трансформираха Изборния кодекс и изцяло саботираха провеждането на почтени избори в България посредством машинно гласоподаване. С направените в 12 без 1 промени в Изборния кодекс и паралелното вкарване на хартиени бюлетини с машинното гласоподаване ръководещите потвърдиха, че се опасяват от провеждането на почтени избори в България (тоест от действителния, същинския избор на българските граждани) и че се приготвят за следващ път да подменят, манипулират и фалшифицират изборните резултати. Нещо, на което Политическа партия МИР още веднъж и изрично се опълчи. В тази връзка инициирахме обединяване на всички празненство, цивилен и неправителствени организации, които са за почтени избори в България. На проведената от Политическа партия МИР кръгла маса се реализира историческо обединяване на парламентарни и извънпарламентарни партии в общ фронт/коалиция/национален щаб за осъществяване на почтени избори в България.
Тук е мястото да напомня, че представители на Политическа партия МИР участваха интензивно в гражданските антиправителствени митинги. Нещо повече – в деня, в който прокуратурата влезе в Президентската институция ние призовахме всички българи да излязат на улицата, с цел да защитят демокрацията, а също по този начин и единствената останала морална институция и да се опълчват на мутренско-олигархичното ръководство в България. Опита на основния прокурор Иван Гешев да омаскари президентската институция и президента Румен Радев е същинската искра, която разпали пожара и протеста на националното неодобрение и всеобщите цивилен митинги, а не както избрани политически фигури и техните медии се пробват да внушат на българското общество, че искрата е разпалена след акостирането на една надуваема лодка в Росенец.
Може би не инцидентно същите тези политически фигури се пробваха да яхнат справедливия цивилен митинг. Може би не инцидентно кукловодите на прехода видяха неповторима опция желаната от българските жители смяна за следващ път да бъде добре режисирана и превърната в замяна. За голямо страдание би трябвало да кажем и да признаем, че кукловодите съумяха да разбият и разединят справедливия цивилен митинг, в който за първи път от близо 10 години се включиха младите и образовани българи, студентите, а един до друг с тях бяха и техните родители, баби и дядовци. Това беше същинското гражданско обединяване, което щеше за къс интервал от време да смъкна пагубното за България държавно управление на ГЕРБ и Бойко Борисов. Това обединяване на българите мощно тормози задкулисието, мафията и олигархията и те побързаха да отровят и разбият митинга. За голямо страдание би трябвало да признаем, че те съумяха като използваха авансово и доста добре готова скица – трима „ интелектуалци “, нарекли себе си Отровно трио яхнаха и завладяха митинга, самопровъзгласиха се за негови уредници и започнаха явно сносно подплатени и с ясна цел и съответна тактика да манипулират протестиращите, качвайки на трибуната като представители хора, който желаят в България да се узаконят гей браковете и такива, които потъпкват обичайните български и фамилни полезности. Върхът на наглостта, обаче беше, когато по този начин наречено Отровно трио качиха на трибуната да приказват отлъчения от Българската православна черква архимадрит Дионисий и водещия на предаването „ Вяра и общество “ по Българска национална телевизия Горан Благоев, които си разрешиха да хулят Българската православна черква и висши духовници. Още същата вечер Политическа партия МИР се опълчи и разграничи от опита на Отровното трио да раздели българските жители, да се удари по обичайните християнски и фамилни полезности, както и да се провокира разкол и ерес в Българската православна черква. В специфична наша позиция тогава ясно и изрично декларирахме, че Политическа партия МИР още от самото си основаване е отстоявала демократичните, моралните, фамилните и християнските полезности и че няма да позволим на никой да ги погазва. В позицията на партията тогава подчертахме, че сходни дейности целят единствено едно – разделяне измежду протестиращите и българските жители и използването на правилото, който към този момент повече от 30 години сполучливо се постанова в България – „ разделяй и владей “.
В позицията си подчертахме още, че православието и вярата са съхранили България и българския народ през всички тези сложни епохи и години и че през днешния ден повече от всеки път българското общество се нуждае от обединяване, тъй като борбата с мутрите и мафията, които са завладяли българските институции няма да е лесна, а и се обрисува много продължителна.
Както тогава, по този начин и през днешния ден от дистанцията на времето ще кажа, че с цел да се обединим, първо би трябвало да се разграничим. Именно за това Политическа партия МИР се разграничи на кардинална, морална, ценностна и етична основа от дейности на Отровното трио (които отровиха в дословния смисъл справедливия цивилен протест) и на Горан Благоев (който единствено седем дни след изявлението си на митинга и охулването на БПЦ стана един от учредителите и лицата на партията на Цветан Цветанов, който е ослепителен представител на дълбоката страна и който с нищо не се разграничава от Бойко Борисов, макар, че прави опити да се разграничи от него).
И защото всички ние тук в тази зала, всички членове и симпатизанти на МИР сме хора на действието ние няма да спрем. Ние няма да се приМИРим, а ще действаме както и до в този момент сме го правили. Ние освен ще потвърдим, че в България има опция на политическото статукво, освен ще помогнем за свалянето на Бойко Борисов и ГЕРБ от власт, само че и ще наложим нов модел на правене на политика посредством морал, полезности, експертност и професионализъм. Политическа партия МИР ще наложи нов Обществен контракт и ще спре подготвяната от задкулисието и кукловодите поредна замяна. Ще го създадем освен тъй като българските жители желаят правдивост и смяна, ще го създадем, тъй като това е наш дълг пред нашите деца, пред нашите внуци и пред Родината.
Уважаеми другари и съратници,
през днешния ден България е още веднъж е изправена пред исторически избор, по този начин както беше преди повече от тридесет години. Разликата оттогава, е че без да сме били в положение на война към този момент сме с над 2 милиона българи по-малко, че нямаме стопанска система, която да цялостни хазната, че нямаме селско стопанство, което да изхранва личното население, че нямаме експорт от чиято облага и добавена стойност да влагаме в развиване на високотехнологични браншове, нямаме суверенитет, с цел да вземаме сами решения, които да са в името и за богатството на българския народ. Днес ние губим от ден на ден националната си еднаквост и обичаи, трансформирайки се в безформената навалица, разкъсвана от малцинствени ползи и полови мераци, губим православната си религия и родния си език, водили ни през вековете към исторически върхове и популярност.
Днес обаче имаме президент, който не се опасява и е подготвен да поведе народа в отстояване на правата му като суверен на България, имаме почтени, смели и мислещи млади българи, които са както в България, по този начин отвън нея – в насилствена емиграция, които демонстрираха и демонстрират мостри на активен национализъм и лоялност към идеалите на бащите-възрожденци. Днес имаме бизнесмени, търговци и предприемачи, които сами са се създали сполучливи и които са подготвени почтено да работят както за себе си, по този начин и за просперитета на българската страна и постигане на европейски стандарт на живот за всички българи. Днес имаме политици и партии, които настъпателно, безусловно и безрезервно работят без олигарси и мутри зад себе си, без „ ибрикчии “ и „ хаджипенчовци “ за българска страна и за благоденствието на българския народ. Една от тези партии е МИР и за това ви предлагам да се обърнем към всички почтени, мислещи и смели българи и дружно с тях да поведем борба в границите на настоящите закони за по-добро бъдеще на Отечеството.
За постигането на тази цел Политическа партия МИР предлага:
Да се направи необятно публично разискване за промяна на в този момент настоящия модел в България, прочут като „ План на Ран–Ът “ с тествания и настоящ немски модел за социално-пазарно стопанство с регулиращата макро-икономическа роля на страната. Този проект е прочут като „ Плана на проф. Лудвиг Ерхард “ и е направил знамение, вдигайки стопански, обществено и индустриално Германия на крайници след нейния провал по време и след Втората международна война. С внедряването на социално-пазарния икономически ред Германия става модел за подражателство в целия свят при възобновяване от една доста по друга и много по-тежка от сегашната рецесия и обстановка. След войната немските градове, фабрики и пътища са изцяло разрушени, жестокият недостиг на храна, гориво, вода и жилища слага под въпрос оцеляването на хората, които са стояли на километрични опашки, с цел да получат самун и картофи по полагащите им се купони. Производството и разпределението не са се намирали под непоколебим надзор, а Черният пазар е господствал. Стотици милиарди парични знаци без действително стоково покритие незабавно са изпразвали централизираните ресурси от артикули. Навред са се ширели презапасяването и спекулата, а купоните са били единствената отбрана от гладна гибел. Точно тогава, когато всичко е изглаждало безнадеждно проф. Лудвиг Ерхард хвърля ръкавицата както на скептиците, по този начин и на ръководителите и Американска контролна комисия в Западна Германия, невярващи в бързото възобновяване на немската стопанска система и съумява. Не инцидентно 10 години по-късно проф. Лудвиг Ерхард е разгласен за татко на немското икономическо знамение.
Уважаеми МИРяни,
през днешния ден България страда от повсеместна корупция, а българското общество се раздира от разпределителни спорове. Милиони българи страдат от бедност. В същото време нашата пазарна стопанска система не работи на цялостен потенциал.
Само единен и мобилизиран народ, подготвен за борба за бъдещето си може да спре деградацията и да изведе България на пътя на развиването. Политическа партия МИР несъмнено смята, че единствено уравновесеното и по едно и също време деяние на структуроопределящите правила за СВОБОДА И СПРАВЕДЛИВОСТ в едно общество могат да решат този въпрос. Това може да се реализираме посредством промени в Конституцията и законите, посредством нова управническа конструкция, посредством издигане ролята на етиката в връзките, както и посредством въвеждането на социално-пазарен икономически ред. Неговата същина се състои от сливане на правилото на независимост на пазарите с правилото за обществено равнене и правилото на нравствена отговорност на всеки и на обществото.
Целите на социално-пазарно стопанство са цялостната претовареност на капитала и труда, стабилно икономическо развиване, постоянните пари, свободно икономическо положение.
Смятаме да реализираме тези цели посредством използване на по този начин наречената устойчива политика (политика на реда). Тя води до належащо в съгласие държание на държавните икономически институции и стопанските лица.
Защо предлагаме социално-пазарно стопанство (социално-пазарния ред) като икономическа основа на българското общество? Защото е потвърдена процедура, която е единствена съответен на условията на актуалното общество и стопанство. На процедура ние желаеме да използван в България „ Плана на проф. Лудвиг Ерхард “, който измъква Германия от краха и я трансформира в една от най-силните работещи стопански системи в света и в мощна обществена страна.
Политическа партия МИР предлага социално-пазарно стопанство, тъй като сме уверени, че то ще измъкне България от сегашната рецесия и невъзможност и ще направи българското икономическо знамение.
Голяма концепция и цел е във всички сфери на българското общество да бъдат приложени тези правила посредством съответни правила, т.е. нравствена отговорност на всеки.
В тази връзка Политическа партия МИР предлага:
икономическия, обществения и политическия живот в България да се изградят на ново!
да се одобри Закон за общественото равнене!
предлагаме финансова децентрализация!
предлагаме смяна на Конституцията, а точно на Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска самодейност, да стане:
Икономиката на Република България се основава на социално-пазарно стопанство.
В тази връзка предлагаме да се приготвят и подложат на необятно публично разискване промени в Конституцията и законодателството, регламентиращи дейностите по използване правилата на социално-пазарното стопанство в България.
Предлагаме също по този начин: Реформа на административния уред (това значи, че всички съществуващи (настоящи) институции би трябвало да се преразгледат до какъв брой дават отговор те на правилото обществено равнене. И на база на разбора да се види, дали и какви нови институции би трябвало да се основат, които да дават отговор на трите правилото.
И не на последно място, като част от тази идея Политическа партия МИР предлага бизнеса да има собствен Етичен кодекс, защото бизнеса се нуждае от него. МИР поема отговорността взаимно с представители на бизнеса и на браншовите организации да сътвори подобен Етичен кодекс, който да бъде необятно разискван, признат и прибавен.
Политическа партия МИР предлага да се сътвори Инициативен съвет/комитет за подготовка, разискване и приемане на нов Обществен контракт за връзките сред жителите на страната и страната, който контракт да се одобри на Национален референдум, иницииран от Президента на България и който след това да се вземе за основа за правенето на промени в Конституцията на Република България. Основното и основното в този нов Обществен контракт следва да бъде приемането на Етични правила и правила, които изцяло да подхождат на историческите обичаи, на народопсихологията на живеещите на територията на страната, на нормите на православната етика; да бъдат обезпечени позитивните права на жителите,както и основаване на опция те да извършват предоставените им отговорности и отговорности; да се изведат главните правила на социално-пазарното стопанство, както и регулиращата роля на страната за осъществяване на обществените ѝ задължения и тези на работодателите. В Обществения контракт следва да се разпишат нужните регламенти за цялостното въвеждане в деяние във всички сфери на обществено-икономическия живот на страната на структурно-определящите правила – „ СВОБОДАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА “, с гаранции за тяхното уравновесено и по едно и също време използване от всички и на всички места, водещо към бленуваното единство на нацията.
Политическа партия МИР предлага в Конституцията на България, както и в законовите и подзаконовите актове да се регламентира, че заемането на управнически позиции в страната се реализира единствено по строго избрани правила, които задължават партиите, спечелили парламентарни и локални избори да издигат само претенденти, минали през състезания, провеждани от експерти в дадената област, организационно членуващи в изцяло самостоятелни браншови структури към съответните политически партии. Предлагаме със закон да се вкара Система за стандарти за качеството на мениджмънта в държавното ръководство – GIMS 100 (Government Institutes Management Standards) по прилика на системата ISO 9000.
Случилото се в България след 1991 година сподели, че или учителите са били извънредно неориентирани защо става дума или учениците са били безочливо уверени, че там, където господстват парите никакви закони не са спънка да се ръководи по лични, мутренски правила и извънредно и единствено в персонален интерес, без професионализъм и подготвеност. Именно за това е нужен радикално друг метод при подбора на управническите фрагменти в страната.
Каква е визията и целите на Политическа партия МИР за външната политика, която съгласно нас би трябвало да организира България?
В провежданата външна политика на България през последните 30 години, както и в доста други сфери има съществено противоречие императивно регламентирани в Основния закон на страната отговорности на овластените от българския народ държавни органи и организации и това, по какъв начин действително се извършват тези конституционни правила от назначените в тях държавни служители.
Ето какво гласи член 24 на Конституцията на Република България:
„ (1) Външната политика на Република България се реализира в сходство с правилата и нормите на интернационалното право.
(2) Основни цели на външната политика на Република България са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и главните права и свободи на българските жители, както и съдействието за определяне на обективен интернационален ред. “
При състояние, че страните сами основават нормите, с които се обвързват и сами откриват кои правила са императивни, изцяло неразбираемо е по какъв начин се осъществят „ главните цели на външната политика в региона на националната сигурност и независимостта на България “, когато в действителност българската страна се е самолишила от суверенитет и като член на НАТО и Европейски Съюз извършва категорично и услужливо всички нарежданията на „ началниците “. В това отношение знакова е известната публична позиция на българския министър-председател Бойко Борисов, който на 12-ти октомври 2015 година декларира: „ Толерираме го (американският бизнес), даже и когато не е за толериране. Приемаме контракти, които даже не ми се четат. Правим всичко, с цел да толерираме американския бизнес тук “.
Това държание на министър-председателя на една самостоятелна страна не е просто подмазвачество. Това е непосредствено тъпчене на българската Конституция, тъй като държавното управление „ прави всичко “, с цел да толерира една от всичките страни в света. Даже европейският бизнес не е пощаден, да не приказваме за обичайните външнотърговски сътрудници на България от Евразия и Близкия изток!
Ще напомня и клоунадата на министър-председателя на България Бойко Борисов в Белия дом от ноември месец 2019 година, когато усмихнат до ушите се радваше на прелестното въодушевление на своя хазаин, явно удовлетворен от подписаната договорка за продажбата на морално остарелите им самолети на фантастична и немислима за България цена.
Тук е мястото да напомня, че още тогава (т.е. на 20 юли) разгласих петиция на уеб страницата на Белия дом във връзка със договорката сред България и Съединени американски щати за закупуване на 8 изтребителя F-16. В нея се обърнах с молба към президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да предложи и да внесе в Конгреса промени в контракта с България за продажбата на изтребителите.
Тази моя молба до президента Тръмп мотивирах с обстоятелството, че Република България е най-бедната страна членка на Европейския съюз, като 19% от българските жители живеят под прага на бедността и че българският народ се нуждае от високи заплати, пенсии, по-добро обучение и опазване на здравето, а не от изтребители.
Моята петиция целеше посредством Конгреса на Съединени американски щати да бъдат импортирани основни промени в изискванията на заплащането, в повишение качествените характерности и намаление единичната цена на предлаганите за закупуване от България с пари от държавния бюджет на страната 8 самолета. За голямо страдание не успяхме да съберем в границите на един месец 100 000 подписа в петицията, което беше наложително условия тя да бъде прегледана. Така България щеше да получи опцията договорката за придобиване на самолетите да бъде с доста по-благоприятни условия. За страдание в този извънредно значим за България миг както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект Политическа партия МИР остана единствено в отстояването на националния интерес на България и българския народ. Казвам го със голямо страдание, че нито една политическа, гражданска или неправителствена организация не поддържа справедливото ни искане за по-добри финансови условия при тази по този начин или другояче не потребност договорка на България. Тогава никой от всички по този начин наречени патриоти и родолюбци не се осмели да отбрани националния ни интерес, а другояче всекидневно в общественото и медийното пространство се надпреварват кой е по-голям родолюбец.
Не след дълго последва и изказването на зам.-държавния секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Дейвид Хейл, който небрежно посредством ефира на българското национално радио ни сподели, че ще продължаваме най-малко още 10 години да купуваме скъпо американско оръжие, че българският бюджет ще заплати 20% от цената на американския терминал за доставка на полутечен американски газ, в случай, че цените на парното в София и страната така и така са задоволително високи, само че ще би трябвало да ги създадем още по-високи, че не би трябвало да позволяваме китайците в интернет-пространството ни с тяхната 5G система, че е противопоказно съветският природен газ да тече и минава през българска територия. Всички тези образци от външно-политическата процедура на българското държавно управление и дипломация нямат нищо общо с конституционното условие на член 24 алинея (2), че задачата на външната политика на България е „ да спомага за определяне на обективен интернационален ред “.
Е, в случай че някой каже, че да платиш голяма, непазарна цена за морално остарели самолети в този момент, а те ще бъдат доставени след най-малко 4 години е заслужено, то този някой или си е изгубил мозъка или е бил извънредно заинтригуван от продавача, с цел да подписа сходна неизгодна за България и българския народ договорка. Подобно държание на българското държавно управление няма нищо общо нито с морала, нито със здравия разсъдък и е несъмнено недобросъвестно във връзка с суверена – българския народ.
В Конституцията на България е записано, че съществена цел е независимостта на страната.
И през 1990/91 година и през 2019 година американски третостепенни служители без никакво разстройване и позор подреждат на ръководещите да се внесат и създадат промени в Конституцията на България. Така направи и през януари 2019 година зам.-държавният секретар на Съединени американски щати Дейвид Хейл, който по БНР декларира „ Наскоро се договорихме да проведем сериозен разговор за конституционна промяна и за отчетността на правосъдната власт “. И по този начин най-неочаквано през септември тази година министърът на правораздаването на България вади от ръкава си план за изменение на Конституцията на Република България и привикване на Велико народно събрание. Даже в колониите не е постъпвано по този начин надменно и надменно!
Докато България е част от неолибералния световен международен ред, постоянно ще съществува евентуалната опция властелините на света да диктуват всяка крачка на всяко ново държавното управление и при нужда да го саботират.
Другата опция е да се прояви храброст, геройство и професионализъм и да се търси опция за осъществяване на суверенна, самостоятелна вътрешна и външна политика – по този начин както постъпват през днешния ден управленията на Унгария и Полша.
Къде ще се насочат напъните на Политическа партия МИР в навечерието на парламентарните избори в региона на външната политика на страната?
Политическа партия МИР ще сътвори свои кадрови капацитет от млади, професионално готови и приемащи Етичните ни правила на партията експерти, които да работят за богатството на страната. Чрез системата за асортимент и издигане на претендентите, препоръчани от браншовите структури към партията ще се подсигурява на младите експерти професионален напредък и подпомагане за тяхната самостоятелна подготовка, с цел да са в положение отговорно и дейно да извършват поетите пред партията и българския народ властови задължения.
България има географски и естествени дадености, които наложително допускат развиване на експортно насочени браншове в стопанската система – селско стопанство, туризъм, превоз и транспортна инфраструктура и логистика, както и високотехнологични чисти производства. В тази връзка Политическа партия МИР ще търси благоприятни условия за възобновяване на научните и проучвателен звена в областта на интернационалните връзки и външно-търговски връзки, включително и въз основата на ВУЗ.
Политическа партия МИР ще приготви и ще внесе нужните документи за основаване на държавен фонд, който да поеме издръжката на български студенти, които да специализират в международно известни ВУЗ-ове и институти в Съединени американски щати, РФ, Китай, Европейски Съюз в региона на интернационалните връзки и търговия, както и ще спомага за образуване на студентския продан сред България и прилежащите ѝ страни.
Политическа партия МИР ще инициира срещи, полемики, разисквания и приемане на консенсусно мнение сред политическите партии, публичните и професионални организации по въпроса за основните цели в региона на външната политика и търговия, обединявайки се към няколко основни въпроса:
да се обезпечи първокласен кадрови потенциал на нашите представителства в Европейски Съюз, НАТО и другите интернационалните институции по този начин, че да се отстояват позиции, които да спомагат за повишение виталния стандарт на българите и за ефикасното и перспективно присъединяване на България в интернационалното разделяне на труда, включително и сполучливото връщането и осъществяване на българските артикули на пазарите на Евразия и Близкия изток;
бърза цифровизация на цялостната външнополитическа и външнотърговска дейност;
установяване на четири предпочитани браншове, които са извънредно значими за повишение успеваемостта на българската стопанска система и повишение благосъстоянието на българските жителя: туризъм, селско стопанство, инфраструктура и превоз, високи технологии и неестествен интелект;
да се създаде стратегическа стратегия за присъединяване на България и български компании в свободните стопански зони на ЕврАзЕС и страните от Близкия изток;
да се сътвори способен колектив, който в къси периоди да приготви и показа за необятно разискване от експерти на Доктрина за националната сигурност на България в изискванията на многополярен свят.
да се потърсят преговорни форми за професионални контакти с оторизирани представители на страни, прилежащи на България, нечленуващи в НАТО, от които да получим гаранции за ненападение при възникването на спешни обстановки в района, като българската страна поеме избрани условия за реципрочност, което за България ще бъде доста по-евтино и доста по-резултатно от досегашната процедура. Тези условия да бъдат разисквани в политическата конструкция на НАТО и дружно със страни, заинтересувани от сходни гаранции да се подхващат стъпки за позитивно мнение на НАТО и приемане на съответното решение.
Политическа партия МИР към този момент две години потвърждаваме с нашите дейности, че имаме смелостта да отстояваме и пазиме националния интерес на България.
Крилатата фраза на британския публицист и драматург Самуел Джонсън „ Пътят към пъкъла е застлан с положителни планове! ” постоянно се употребява като диагноза за непочтеност и операция, изключително когато се оказва, че пътят е еднакъв и наложителен за всички. Крещяща и безсрамна непочтеност има тогава, когато българското държавно управление и ръководещото парламентарно болшинство, безогледно и безконтролно обвързват България с големи и непостижими заеми от подправени пари, с цел да си подсигуряват покровителството на хегемона на глинени крайници и пазаруване оставането си на власт с следващата изборна „ победа “.
В американското прецедентно право неявната уговорка за почтеност и почтеност при договарянето за пръв път е инкорпорирана в законодателството от Нюйоркския апелативен съд през 1933 година със следното наличие: „ Във всеки контракт има неявна уговорка, гласяща че никоя страна не може да прави каквото и да е деяние, имащо като разследване нарушение правото на другата страна да получи полза по силата на този контракт, което значи, че във всеки контракт има неявна уговорка за почтеност и почтеност при договарянето “.
Френският цивилен кодекс в своя член 1134, алинея 3 дефинира, че легално образуваните контракти следва да се извършват добросъвестно, а член 2268 от същия кодекс дефинира, че “ Добросъвестността се допуска постоянно “. В българския Закон за отговорностите и договорите отговорността, носена от недобросъвестни юридическите и физически лица е регламентирана от законодателя в член 21 и член 25 от Закон за задълженията и договорите, като в покупко-продажбите за АЕЦ „ Белене “, „ Южен поток “ и „ Нефтопровода Бургас-Александруполис “ третата страна, която е пострадала от недобросъвестността на министър-председателя е българския народ.
Изводът е, че недобросъвестността има престъпен темперамент и наложително води към пъкъла. Например, корупцията измежду държавните служители от всевъзможен сан абсолютно е недобросъвестно осъществяване на техните служебни отговорности и е приета от закона за престъпно закононарушение, а получените приходите подлежат на наложителна конфискация. Печатането на необезпечени пари, още повече когато те са и международна валута е par excellence непочтеност. Този, който печата подправени, необезпечени пари постоянно е изправен пред съблазънта да заделя „ нещо “ за себе си и дава тази опция на определени политици, банкери, капиталови медиатори, юристи и така нататък. За задачата те, властелините на света, основават форми за превръщането на подправените пари в действителни полезности – акции, недвижима собственост, кюлчета злато, скъпоценни камъни и така нататък. Именно по този метод неолиберализмът посредством необезпечената емисия на $ криминализира активността на финансистите, а след тях и на политиците. Най-напред бе основан „ института “ на разширеното кредитиране – на страните посредством послушни, ламтящи за власт и пари ръководители-космополити, на производителите на артикули и услуги, трансформирали се в съперници на ТНК, на семействата – с цел да не икономисват, да са „ послушни “ и да не мислят за революции и да живеят постоянно в боязън от колектори и конфискации. В същото време разширеното кредитно предложение посредством печатането на подправени пари подтиква търсенето, покачва вложенията в стопанската система, дава на властта спомагателни запаси за повдигане на личния си имидж, решавайки персоналните си и партийни пристрастия.
Цялото благосъстояние на финансистите на „ охранените “ политици и на тяхната прислуга имат престъпен генезис. И достигналите към този момент 250 трилиона $ дългови пирамиди на страни, на бизнеса и на семействата, дружно с насъбраните престъпни приходи, вложени в дългови бумаги, посредством механизма на кредитирането се трансформират в легални активи. Фактически това се прави и от ФРС, и от МВФ, и от СБ, и от ЕЦБ посредством т.н „ количествено намаляване “ и „ вертолетните пари “, предоставяни на избрани банки, финансови структури, транснационални корпорации и страни, които са изключително доближени на властелините на света заради което непрекъснато би трябвало да бъдат чистени от неприятните им активи. Другите, „ непослушните “ страни, които не одобряват глобализма за собствен модел на развиване биват превръщани посредством механизмите на „ Вашингтонския консенсус “ във безконечни длъжници и техните нации са обречени на бедност, назадничавост и практическо претопяване.
Юридическото признание на престъпния генезис на дълговите пирамиди е чисто механически въпрос и, надлежно, не съставлява проблем да бъдат анулирани всички задължения на страните, на стопанските структури и семействата. По създание това ще бъде ликвидиране на финансовата система от подправената парична маса.
Дори към този момент има казус. През 2008 година и държавното управление на Исландия се отхвърли от изплащането на всички външни задължения, признавайки тези отговорности като натрапени на страната от недобросъвестни кредитори, на които бе препоръчано да се съдят с политиците, инициирали, основали и одобрили тези задължения. Никой от международните финансисти не потегли да се съди с Исландия. Това значи само, че и висшите политици, и висшите финансисти изцяло осъзнават престъпната природа на задълженията и не желаят да влизат в правосъдни разногласия, които знаят, че ще изгубят.
Изводът от дейностите на исландските управляващи е, че едновременното отменяне на всички дългови пирамиди изобщо не е финансово безсрамие, а е потвърдило своята висока успеваемост бързо и просто разрешаване на голям проблем, щръкнал като дамоклев меч над международната стопанска система. Още повеч
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР