Уважаеми дами и господа,Ние - организатори на фермерски пазари и

...
Уважаеми дами и господа,Ние - организатори на фермерски пазари и
Коментари Харесай

Открито писмо във връзка със заповед на БАБХ, засягаща фермерските пазари

Уважаеми дами и господа,
Ние - уредници на фермерски пазари и изложби от разнообразни места в страната сме мощно обезпокоени от част от Заповед на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), с която се заплашва поминъкът на хиляди дребни родни производители измежду които производители на месни и млечни артикули и яйца. Фермерските пазари и изложби се утвърдиха като устойчива процедура в редица райони на страната. Те имат значима икономическа и обществена функционалност и станаха част от публичния живот в редица български градове.

Тези събития са значима, а в някои случаи и единствена опция за реализация на мнозина производители в страната.

Разбираме, че и у нас има разпространяване на болести, рискови за животните, само че сме на мнение, че животинските артикули, които произлизат от публично регистрирани производители със прецизно следено произвеждане, са непозволено и неаргументирано сложени в обсега на текста на тази заповед, неограничена във времето.

По-долу Ви изпращаме текста на писмото, което изпратихме на 12.11.2023 година до шефа на БАБХ, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и омбудсмана на Република България. Констатираме изключването на меда, пчелните и рибни артикули с към този момент първа промяна на заповедта от 14.11., в отговор на нашето писмо, само че считаме, че казусът на сериозната опасност от банкрут на родните дребни производители на всички останали артикули остава и то в навечерието на коледните пазари и изложби, които са извънредно значими за българските фермери.

Вярваме, че необятната общност следва да бъде осведомена за следствията от този акт върху българските производители, които имат значима роля в развиването на българските райони.

С почитание,
Обединение „ Български фермерски пазари "

ДО

Д-Р СВЕТЛОЗАР ПАТАРИНСКИ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ Пожарна охрана БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ


КОПИЕ ДО:
АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Г- Н КИРИЛ ВЪТЕВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


ПРОФ. Д-Р ДИАНА КОВАЧЕВА
ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


ОТНОСНО: Необходимост от незабавно изменение на Заповед РД11-2661/10.11.2023 година на шефа на БАБХ, с цел да бъдат предпазени и показани ползите на дребните производители в страната.

УВАЖАЕМИ Д-Р ПАТАРИНСКИ,

От 10 години в България към този момент има фермерски пазари, които работят и се провеждат по един нов за страната резистентен метод. Няколко организации и икономически субекти поемат отговорността и извършват организаторски функционалности, с цел да може най-много дребните аграрни производители от разнообразни места в страната да получат пряк достъп до потребителите. Това е в синхрон с европейската политика, в това число е залегнало и в правилата на тактиката „ От фермата до трапезата ", целяща усилване ролята и мястото на производителите, както и на връзките им с крайните консуматори. Тези фермерски пазари и изложби станаха значима част от живота на доста градове и райони в страната и са опция да бъдат подпомагани българските производители в тези сложни времена на провокации и напън, в това число породени от войната в Украйна и рецесията Ковид-19. Този тип събития у нас съчетават одобрени европейски практики, работещи в полза на локалните производители.

След публикуването на заповед РД11-2661/10.11.2023 година на шефа на БАБХ, няколко уредници на фермерски пазари получиха наставления да не се позволяват производители с артикули от скотски генезис, в това число месни, млечни, яйца, даже мед и пчелни артикули, макар че всички са публично регистрирани и са под надзор от БАБХ.

С издадената заповед е налице цялостна възбрана, която визира и производителите с регистрирани индустриални обекти, открити правила за биосигурност, писмено засвидетелствуване и следене на продуктите. Същите тези производители оферират своите артикули свободно и законно в магазинната мрежа на територията на цялата страна, точно заради обстоятелството, че производството им е в сходство с откритите условия. Опитът в битката с Африканска чума по свинете и другите, посочени в заповедта заболявания по животните в другите страни, сочи, че ликвидирането на болестта изисква използване на ограничения с години напред от разнообразни браншове и промишлености, заради което възбраната, наложена със цитираната заповед, визира законните ползи на производителите за неустановен предстоящ интервал от време, а не еднократно, за едно или за няколко събития на фермерските пазари. Това в допълнение ускорява чувството за непредвидимост от страна на държавната администрация на фона на липса на аргументация засягаща мястото на продажба.

Ние - уредниците на фермерски пазари показваме своето цялостно противоречие с включването на продажба на артикули от скотски генезис на пазарите в страната въз основа на цитираната заповед. Включването на тази категория артикули в нея не е обосновано и разисквано нито с евентуални пострадали страни, нито е аргументирано пред необятната общност въз основа на констатации, наблюдения или справедлива експертна оценка. В допълнение, в разяснителната информация, качена на формалната страница на БАБХ, се твърди, че „ дейностите имат и за цел понижаване на забележителните икономическите загуби, които би претърпял бизнесът. "

Ограничаването предлагането на скотски артикули посредством тази заповед сигурно ще аргументи обилни стопански загуби за бизнеса, изключително на законни регистрирани дребни производители, за които реализацията на създадена продукция посредством сходни събития е съществена или в някои случаи единствена опция за пазарна реализация. Подобен тип обосновка, като тази представена от съпътстващия текст на БАБХ, защитаваща интереса единствено на част от бизнеса, е в контраст със декларираните планове на държавното управление да бъдат подпомагани дребните производители. Като хора, които работят с дребни производители, имаме вяра и виждаме, че тези производители имат основна роля за развиването на редица райони в страната и сходна заповед ще има трайно отрицателен резултат върху тях и България, изключително в подтекста на компликациите пред селскостопанския бранш. В допълнение, заповедта влиза в действие в сериозен интервал в стопанската година, когато за редица произвеждане е настъпил миг на реализация на продукцията, нещо, което цитираната заповед блокира.

В подтекст на нагоре показаните причини, настояваме за изменение на заповедта, като се добави текст, който изключва от обсега на т. 1 на Заповедта фермерските пазари и събития, регистрирани като краткотраен обект за търговия с храни, които се управляват от БАБХ.

Считаме, че по този метод ще се реализира мечтаният и аргументиран баланс сред публичния интерес от предварителна защита на разпространяването на болестта и интереса на производителите.

С почитание,

Кооперация „ Хранкооп - София ", уредник на фермерски пазари в София и на други места в страната

Елмазови ООД - фермерски пазар „ От БГ " - Габрово

Фондация „ Пендара " - гр. Пловдив

Фермерски и занаятчийски пазар „ КоренЯк " - гр. Стара Загора

Фермерски пазар Варна

Фондация „ Добруджа - история, обичаи, просвета ", фермерски пазари в Добрич, Шумен, Варна

Фондация „ Ямбол - усет и обичаи " - гр. Ямбол

Фермерски пазар „ Натурално " - гр. Пловдив

Фондация „ Биоселена " - фермерски фестивал „ Произведено във фермата ", София

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР