Уважаеми български граждани, вчера депутатите от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти

...
Уважаеми български граждани, вчера депутатите от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти
Коментари Харесай

Частните болници ще продължават да получават 7 пъти повече за лекарства спрямо държавните и общинските


Уважаеми български жители, през вчерашния ден депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Обединени патриоти и Воля одобриха ремонти в Закона за публичните поръчки. Обикновено в залата на Народното събрание се приказва какво има в един закон. Може да ви прозвучи друго, само че ние през днешния ден от нашата парламентарна група желаеме да разясняваме какво няма в този закон.

Да напомня хронологията по случая, по който през днешния ден вършим декларация. В началото на годината, през януари, към този момент някогашният, тогава шеф на Здравно-осигурителната каса доктор Дечев, изнесе данни за редовно ощетяване на обществените средства от Здравната каса в интерес на частни ползи. По-конкретно тогава той сподели пред обществото, че Здравната каса заплаща на частните лечебни заведения седем пъти по-висока цена за едно и също лекарство на един и същи производител по отношение на това, което се заплаща на държавните и общински лечебни заведения.

Искаме да напомним за какво това е по този начин. Защото частните лечебни заведения бяха освободени от задължението да вършат търгове за медикаменти. Това се случи през 2016г. по искане на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и група народни представители от ГЕРБ, както и от Реформаторския блок тогава, Патриотичния фронт, АБВ и Движение за права и свободи. Тогава те внесоха смяна в закона, който освободи частните лечебни заведения от задължението да вършат търгове за медикаменти. И по този начин се стигна до предлагането при започване на тази година да разберем от шефа на Здравната каса, че тази смяна в закона е довела до тази гигантска неправда - с общите ни пари на частните лечебни заведения да се заплащат седем пъти по-скъпо медикаментите.

Какво последва от това? Министерският съвет, в лицето на тогавашния министър на опазването на здравето Кирил Ананиев, пое ангажимент тази неправда да бъде поправена и да бъде импортирана корекция в закона, която да изравни статута на държавните и на частните лечебни заведения.

Случи се и нещо по-лошо, тъй като Европейската комисия образува произвеждане против България за нарушение на контракта за действие на Европейския съюз, и тази процедура продължава и до ден сегашен.

Разбираме, че Европейската комисия е предизвестила държавното управление на Борисов през януари 2019г. и в този момент през октомври 2020г. за тази процедура. И че незабавно би трябвало да се поправи тази обстановка и държавните и частните лечебни заведения да се изравнят.

И какво от това?

Министерският съвет тази седмица е приел тази корекция и изравнил статута на държавните и на частните лечебни заведения. И някъде по пътя сред Министерския съвет, от чиято стенограма проличава, че има корекция, и залата на Народното събрание поправката за частните лечебни заведения е изчезнала от закона.

Вчера, 29 октомври, с изключение на Българска социалистическа партия, всички останали депутати гласоподаваха този закон, като още веднъж дадоха опция на частните лечебни заведения да се заплащат в пъти по-скъпи едни и същи медикаменти, по отношение на това, което заплащат на държавните и общинските лечебни заведения.

Какво следва в този момент?

Поставяме намерено редица въпроси през днешния ден пред вас, народните представители и пред цялото българско общество:

Първият - имате парламентарен проблем! Естествено, че е обикновено в България и по света да има и държавна, и частна благосъстоятелност. Ние не сме срещу частните лечебни заведения. Но в Конституцията написа, че държавната и частната благосъстоятелност са равнопоставени. А вие изваждате частната благосъстоятелност отвън тази равнопоставеност и посредством закони създавате привилегии. Имате парламентарен проблем. Но нормално на тези съществени неща, които касаят държавността, не обръщате внимание.

Имате европейски проблем, тъй като в случай че България не извърши рекомендациите на Европейската комисия и не извършите равнопоставени частните и държавните лечебни заведения, когато харчат публичен пари, ще продължи наказателната процедура. Знаете по какъв начин приключва тя – с финансови наказания против страната. Знаете кой ги заплаща – българският народ. Плащаме ги всички български данъкоплатци.

Третият въпрос, който желаеме да ви сложим – въпросът за лобизма. Някой сред Министерския съвет и постройката на Народното събрание изтри текста в интерес на частни ползи.

Уважаеми българи,

Преди четири години за пръв път от Народното събрание произнесохме изречението: „ Корупцията към този момент е заложена в закона от държавното управление на ГЕРБ. Корупцията към този момент не е даваш и получаваш рушвет. Те я вкарват в закона, с цел да я създадат ненаказуема “.

Ето ви последният ослепителен образец за това - през закона, седем пъти по-скъпо лекарство за частните лечебни заведения, по отношение на същото лекарство в държавните и общинските.

Още един въпрос – кой направи това? Кой ще носи отговорност? За това, че изтрихте този текст в последния миг от Закона за публичните поръчки. Сигурно ще намерите някой отговорен. Обаче отговорността би трябвало да се носи от държавното управление. Който и да си е разрешил да го направи, не е толкоз самоуверен, с цел да го направи без подкрепи.

Следващ въпрос – и в рецесия ли няма да спрете? И в рецесия ли, в която казвате, че би трябвало да се вземат нови и нови задължения, тъй като такаправи Европа, тъй като би трябвало да осигурявате обществени услуги -и в рецесия ли ще продължите да крадете? И то в тази рецесия, която е заляла света, Европа и България - и всички търсят решения за стопански напредък и обществени услуги, с цел да си избавят народите. Дори и в този миг нямате нито срам, нито поемате политическа отговорност за това, което вършиме. Внушавате, че изходът от тази обстановка е да се подвигат налозите следващата година, да вземем за пример, с цел да имаме финансова непоклатимост. Не, не е това изходът. Трябва да се ограничи това – от 10 милиарда, които изтичат през корупционни схеми – тези пари могат да влязат в българската стопанска система и в дома на всеки българин, изключително в тази рецесия.

Някой да пристигна да дава отговор. Кой промени това? Под чий напън и в чий лобистки интерес през вчерашния ден вие всички, с изключение на Българска социалистическа партия, гласувахте поправката в Закона за публичните поръчки?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР