Утвърждаването на област Русе като водеща туристическа дестинация по поречието

...
Утвърждаването на област Русе като водеща туристическа дестинация по поречието
Коментари Харесай

Специфичен ресурс за развитие на туризма е уникалната архитектура на стария Русе

Утвърждаването на област Русе като водеща туристическа дестинация по поречието на Долен Дунав. Това е разискала непрекъснатата комисия по просвета и туризъм, оповестиха от пресцентъра на региона.

За задачата до 2030 година се планува в района да се проведат 162 основни мероприятия, които на процедура са разпределени по 10 стратегически цели и 52 ограничения за поддръжка от към този момент направената регионална тактика за развиване на туризма. В последна сметка концепцията е да се реализира богата палитра от качествени туристически артикули. Затова ще се заложи на насърчаването капацитета на културното завещание, локалния фолклор и обичаи, както и на естествените дадености в обитаемоте места в Русенско. Не по-малко внимание ще бъде отделено на маркетинга, а също и на опциите за различни прекарвания, внедрявайки осведомителните и информационни технологии.

Приоритетно ще се работи за създаване на нова и възстановяване на съществуващата инфраструктура до туристическите забележителности, основаване на музеи, атракциони и приемни посетителки центрове. Има и концепция за цифровизация на туристическите благоприятни условия посредством обща апликация. Създаването на условия за поощряване на къмпингуването, както и развиването на велотуризма също са във фокуса на прегледаната през днешния ден регионална тактика за резистентен туризъм.

Очакванията са в идващите две седмици тя да бъде утвърдена и на процедура от началото на април да се премине към нейното осъществяване. За да не се допусне закъснение в осъществяването на всяка от задачите ще се организира годишен мониторинг по напредъка.

Област Русе заема изключително място в българската национална история и има богато културно-историческо завещание, в това число монументи от международно значение като Ивановските скални църкви. Областта разполага с неповторими естествени дадености, като Дунавското крайбрежие, Природния парк „ Русенски Лом” и така нататък В непосредствена непосредственост се намират Поддържаният резерват „ Сребърна”, включен в листата на международното естествено завещание на ЮНЕСКО, Тракийската гробница край село Свещари, покрай град Исперих, също монумент на ЮНЕСКО, Велико Търново и Арбанаси. Област Русе и Северен централен регион като цяло все още имат ниски доходи от туризма съпоставени с водещите области в това отношение Варна и Бургас. Област Русе има своите шансове като туристическа дестинация, в случай че вярно построи туристически политики и не повтаря урбанистични неточности, присъщи за Черноморието и някои планински курорти.

Специфичен запас за развиване на туризма е и богатата и неповторима за страната архитектура на остарелия Русе от края на XIX-ти началото на ХХ-ти век в жанр „ барок” и „ сецесион”, дело на италиански, австрийски, немски и български архитекти. Списъкът от постройките в този жанр е доста дълъг, само че емблематична за Русе, е постройката „ Доходното здание” (днес държавна такса „ Сава Огнянов”). Добре развита е мрежата от музейни експозиции към Регионален исторически музей - Русе. Сред тях се открояват Музеят на градския обичай - „ Къщата на Калиопа” и Музеят на превоза, които са неповторими за страната. През есента на 2002 година, след осъществена реституция по стратегия „ Красива България”, е открита Експозицията навън „ Сексагинта Приста”. Завършен е и ремонтът на „ Пантеона на възрожденците”.

Културно-историческото завещание, като главен туристически запас, е мощно съсредоточено основно на територията на общините Русе и Иваново.

Град Русе разполага с доста добра хотелска база, следи се и доста възстановяване на хотелския артикул през последните няколко години.

От 2003 година в Русе има профилирано образователно заведение за подготовка на фрагменти по хотелиерство и туризъм - Професионална гимназия по туризъм „ Иван П. Павлов”, в която се приготвят възпитаници по 12 специалности, свързани с туризма, хотелиерството, кетъринга и публичното хранене. Сериозен остава казусът, обвързван с неналичието на проведена система за професионална подготовка и преквалификация за работещите в региона на туризма - мениджъри и изпълнителски фрагменти. По тази причина се усеща изострен дефицит на квалифицирани фрагменти. Кризата се задълбочава и заради обстоятелството, че тези специалности се търсят доста в чужбина и доста младежи от района, получили обучение и подготовка в страната, се осъществят в страни на Европейски Съюз, на българското Черноморие или пък на наши и непознати кораби, където се предлага по-атрактивно възнаграждение.

През последните години туристическият поток, ориентиран към общините в Област Русе, бележи непрекъснат растеж. Този растеж подхожда както на разрастващата се леглова база, по този начин и на засилващия се интерес към туристическите обекти. В структурата на туристическия поток, който се осъществя в туристическия ареал на региона, доминира вътрешният туризъм, без основни разлики в междинния престой на българските и задграничните гости.

Сезонността на туризма в Област Русе е едва изразена. При българските гости се следи по-слаб летен сезон, характерен за градския туризъм. Пиков сезон за задграничните туристи пък е лятото.

Русе е максимален град в Северен Централен регион и пети по величина в страната. Сред главните конкурентни преимущества на Област Русе е нейното стратегическо транспортно-географско разположение. На територията й се пресичат два от деветте европейски транспортни коридора - №7 (Дунавската водна магистрала) и №9 Сухоземен транспортен кулоар, свързващ Балтийско с Егейско море). През региона минават жп линиите Русе-Подкова (главна жп линия №4) и Русе- Каспичан (главна жп линия №9), осъществяващи връзката на българска територия сред р. Дунав и Черно море (продължавайки по основна жп линия №2 до Варна), както и път I-5 (E-85) Русе-Велико Търново, път 1-2 Русе-Варна (Е-70) и път I-21 Русе - Силистра.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР