Утре започва климатичната среща на върха на ООН (COP28), която

...
Утре започва климатичната среща на върха на ООН (COP28), която
Коментари Харесай

Преговори за климата в петролна държава: какво да очакваме от COP28

Утре стартира климатичната среща на върха на Организация на обединените нации (COP28), която този път ще се организира в Дубай, ОАЕ., на който ще бъдат презентирани зелени нововъведения, достижения в декарбонизацията и положителни образци от български компании от няколко бранша, както и финансови институции, общини, неправителствени организации и научни начинания.

Очаква се повече от 70 000 политици, дипломати, деятели, финансисти и бизнес водачи да посетят форума, с цел да обсъдят по какъв начин да сложат спирачка на плъзгането на света към екологична злополука. Нуждата от прогрес в никакъв случай не е била по-спешна: 2023 година съвсем несъмнено ще бъде най-горещата година в историята, излъчванията на парникови газове не престават да нарастват и обещанията за понижаване на замърсяването остават незадоволителни, с цел да се отстрани рискът от неуправляемо стопляне. В същото време бързата инфлация и световната неустойчивост - в това число войните в Украйна и Газа - разбъркаха политиката и стопанската система на енергийния преход. A даже самото място на осъществяване на събитието - петролна страна, членка на ОПЕК, носи големи подозрения, че ще бъде реализиран забележителен прогрес.

В подтекста на събитието " Капитал " разгласява текста на Николай Петков от платформата " Климатека " за това какво да чакаме от COP28 и кои ще са главните тематики на конференцията тази година с известни съкращения.
Николай Петков е приключил е магистратура компетентност " Метеорология " във СУ " Св. Климент Охридски ". Магистърската му теза е на тематика " Климатични показатели - разбор на климата над Югоизточна Европа в близкото минало и сегашното ". Работи в екологично съдружие " За Земята " като специалист и координатор. Реклама
Тази година от 30 ноември до 12 декември в Дубай, Обединени арабски емирства (ОАЕ), ще се организира 28-та годишна среща на страните на върха, по-известна като COP28. На нея представителите на близо 200 страни ще разискват и договарят значими въпроси, свързани с ограничението и оправянето с климатичните промени. Кои ще са главните тематики тази година? На база на досегашните договаряния и поръчките на обособените страни, както и на оказвания публичен напън, най-вероятните тематики, които ще се разискват, са следните:

Ще завърши процесът на първата така наречен световна равносметка (англ. Global Stocktake) - или детайлна техническа оценка на досегашния прогрес на страните за цялостното реализиране на задачите от Парижкото съглашение. Този развой е заложен в документа и е основен за слагането на по-нататъшни цели. Актуализация на Национално избраните приноси на страните , подписали Парижкото съглашение, нещо което не се случи предходната година. През последните години множеството страни от света актуализираха своите цели, само че те към момента не са задоволителни за задачата от 1.5°C. Постигане на световно съглашение за утрояване на възобновимата сила до 2030 година - подкрепяна от Съединени американски щати и Европейски Съюз, както и от още 60 страни, в това число и домакинът ОАЕ. Тази цел е измежду нужните условия за вместване в задачите от Париж. Специфициране на механизма на фонд " Загуби и вреди " - откакто бе реализирано единодушие на миналата конференция, следва той да придобие съответен тип - по какъв метод, за кои страни и групи и какъв брой средства ще бъдат отделяни. Приемане на рамка за реализиране на световната цел за акомодация - такава цел е заложена в Парижкото съглашение, само че до този миг няма съответно избран тип. Тя би трябвало да включва основна поддръжка на ограничения като системи за ранно предизвестие и промяна на питателните системи за някои региони. Основен въпрос е финансирането, което следва да се удвои според Глазгоуския климатичен пакт от 2021 година Официално наличие на цел за (постепенното) прекратяване на излъчванията от изкопаеми горива - на този стадий такава цел към момента не участва в формалните съглашения за климата. Най-близкото, до което страните са се споразумели до момента, е последователното понижаване на производството на въглища, само че не и прекратяването му. На този стадий единствено обособени страни приканват за цялостното прекратяване на използването им. Смекчаване на климатичните промени, търговия с излъчвания, финанси и други Това са останали въпроси от минали години, по които продължава да се работи.

Сред главните провокации пред конференциите са обтегнатите връзки сред основните играчи - Съединени американски щати, Европейски Съюз, Китай и Русия. Например на този стадий семейството на COP29 през 2024 година към момента е под въпрос. То би трябвало да бъде в страна от региона на Източна Европа ( - бел.ред.), само че Русия, без чието единодушие в Организация на обединените нации не може да бъде несъмнено място за COP, блокира реализирането на форума в страна от Европейски Съюз. Сред положителните вести е фактът, че президентите на Съединени американски щати и Китай реализираха взаимно единодушие за доста ускоряване на увеличението на каузи на ВЕИ в страните си и значително понижение на този на изкопаемите горива.

Непосредствено преди COP, позициите на Китай и Русия по отношение на изкопаемите горива обаче остават против преустановяването на използването на изкопаеми горива. Но е реалност, че Съединени американски щати и Европейски Съюз също не показват особена поддръжка за такава цел. Китай и Русия също по този начин са срещу прекъсването на неограниченото изгаряне на горива, т.е. те нямат желание да подхващат ограничения за намаляването на излъчванията по време на виталния цикъл на горивата, до момента в който за евросъюза това се дефинира като предпочитана цел.
Реклама
Тази година мотив за напрежение сред присъстващите на конференцията неизбежно ще бъде войната в Израел и Газа, а евентуално още веднъж и войната в Украйна. Такива конгреси са измежду дребното благоприятни условия за световно адресиране и търсене на отговорност за тези проблеми, заради събирането на толкоз международни водачи и публичното внимание. Възможно е обаче тези спорове да се окажат затруднение по време на договарянията, изключително по въпросите, свързани със засегнатите райони. Войната в Газа е най-вероятната причина за обстоятелството, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън не се чака да се включи в COP28.

През миналите няколко месеца се състояха още няколко интернационалните форума, проведени от Организация на обединените нации. И макар че на тези срещи не бе маркиран самичък по себе си забележителен напредък, диалозите поставят основите за диалозите по време на COP28.

Сред най-значимите от тях бе срещата на върха в Бон през юни. Въпреки че тогава беше маркиран лек напредък по някои въпроси, измежду които и механизмът " Загуби и вреди ", който остава спорна тематика, резултатът от договарянията бе избран като неудовлетворителен.

Сред другите срещи бяха четирите " климатични седмици " на Близкия изток и Северна Африка, на Африка, на Азия и Тихия океан и на Латинска Америка и Карибите. По време на тези конгреси политици, специалисти и представители на бизнеса и гражданския бранш разискаха локалните провокации за съответните региони - рисковете от рискови феномени, както и опциите за деяние - да вземем за пример по-добро реагиране против бедствия, финансиране на наранени общности, енергийна промяна и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР