Утре отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

...
Утре отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи
Коментари Харесай

901 българи чакат трансплантация, тази година втори шанс за живот получиха 18 души

Утре означаваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи
Утре, 8 октомври, означаваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят се празнува от 1996 година, като обичайно се отбелязва във втората събота на месец октомври, напомнят от пресцентъра на здравното министерство.

Тази година мотото на самодейността е: " Сподели повече от история. Сподели живот! ", с акцент върху потребността от повишение на публичната информираност за донорството и трансплантацията на органи.

В интервала от 7 до 16 октомври, като част от Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията 2019 година - 2023 година, Министерството на здравеопазването и Изпълнителна организация " Медицински контрол " ще разпространяват информация по тематиката, надграждайки Националната акция в поддръжка на донорството и трансплантацията " Да! За живот! ".

Към 5 октомври своята трансплантация чакат 901 български жители. Тази година в страната сполучливо са осъществени 11 донорски обстановки след настъпила мозъчна гибел. Втори късмет за живот получиха 18 души, нуждаещи се от присаждане на орган. От началото на годината до 5 октомври е осъществена 1 трансплантация от жив донор и 17 от трупно донорство.

По данни на Съвета на Европа през 2021 година в Европа са осъществени 36 хиляди органни трансплантации, какъвто е и броят им през 2020 година Това е с 20 % по-малко спрямо осъществените през 2019 година трансплантации. Само за последната година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 41 хиляди жители. През 2021 година в Европа приблизително дневно в очакване на трансплантация са умирали 20 пациенти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР