Установиха огнище на бруцелоза във ферма в Кирковско, съобщава bTV. Заразата

...
Установиха огнище на бруцелоза във ферма в Кирковско, съобщава bTV.
Заразата
Коментари Харесай

Огнище на бруцелоза избухна във ферма в Кирковско

Установиха огнище на бруцелоза във плантация в Кирковско , оповестява bTV.

Заразата е открита в село Бенковски. Умъртвени са 18 от близо 50 животни.

За позитивните кръвни проби на умъртвените животни през вчерашния ден е получено писмо от здравните управляващи в кметството. До пробите се стига, откакто зоонозата е открита в проби от мляко от животните.

Кметът на селото посочи, че са умъртвени единствено животните с позитивен резултат. От останалите са взети повторни проби, както и от стопанина на фермата и от контактни лица. Извършва се стерилизация. Най-близкото друго стопанство до инфектираната плантация е на 2 км разстояние.
 Ликвидираха огнището на бруцелоза в село Вуково
Ликвидираха огнището на бруцелоза в село Вуково

Няма инфектирани хора

През април в прилежащо стопанство в някогашен икономически двор поради болест по животните са били умъртвени три крави. Преди това пък, още веднъж поради болест по домашните животни, в прилежащото кметство Растник са били умъртвени 11 крави.

Бруцелозата е хронично рецидивиращо заболяване, което се характеризира с вълнообразна температура, токсични феномени, прояви от страна на разнообразни органи и системи и пораждане на дребни епидемии или спорадични случаи, най-вече измежду професионално застрашени рискови групи като животновъди, селскостопански служащи, ветеринарни лекари, зоотехници и лабораторен личен състав.

Причинява се от бактерии от жанр Brucella. От значение за епидемиологичния развой е устойчивостта на бруцелите, както в околната среда, по този начин и в хранителни артикули като мляко и млечни творби.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР