Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София,

...
Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София,
Коментари Харесай

Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София

Установен е бащата на малолетно дете, полагащо павета в София , оповестиха от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “. Инспекцията по труда се самосезира по обява във Фейсбук за малолетно дете, редящо павета на столичния бул. „ Цар Борис III ” , оповестена през уикенда.

От понеделник (28 август) контролните органи на Агенцията направиха многократни изненадващи инспекции до определяне на служащите, директно ангажирани с полагането на паветата. По време на осъществения надзор малолетното дете не бе заварено на обекта , което е наложително изискване, с цел да могат инспекторите по труда да подхващат ограничения по подготвеност, разясниха от Инспекцията по труда.

На 30 август при следващите инспекции , осъществени от четири екипа, на обекта бяха открити служащи, извършващи действия по полагане на тротоарните настилки, в това число и бащата на детето. По време на инспекциите, за които бе поискано подпомагане на правоохранителните органи, бе установено, че служащите са без персонални защитни средства, като трима от тях са и без подписани трудови контракти. Проверката на работодателя, при който са открити нарушаванията, продължава, като се реализира повсеместен надзор, в това число и за обезпечаване на здраве и сигурност при работа. За отстраняването на нарушаванията ще бъдат подхванати плануваните от закона ограничения. Санкцията за служащ без трудов контракт е от 1500 лева до 15 000 лева за всеки обособен случай. Работодателят губи и право да взе участие в публични поръчки за период от три години от датата на влизане в действие на наказателното разпореждане. 

По мотив поставените от медии въпроси какви ограничения ще бъдат подхванати по отношение на детето и родителите му, от Главна ревизия по труда прецизираха, че неглижиране осъществяването на родителските отговорности е отвън материалната подготвеност на Агенцията. Установените по време на инспекциите обстоятелства и условия в тази тенденция са предоставени на органите за протекция на детето за предприемане на ограничения по подготвеност. От Инспекцията по труда обясниха, че в България детският труд е неразрешен до 16 години – възрастта, до която съгласно Конституцията е наложително образованието. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа единствено след позволение от Агенцията. Наемането на малолетни без позволение е квалифицирано като закононарушение и се преследва по Наказателния кодекс, заради което при определяне на такива нарушавания се уведомява Прокуратурата. 

При всяка инспекция , без значение от нейната тема, наложително се следи и за работа на малолетни. С приоритет се реагира и на подадени сигнали, които съдържат информация за потребление на детски труд. Поради огромния размер от компании, извършващи строително-монтажни действия на обекта, инспекциите не престават.

При последната инспекция на пренареждането на жълтите павета от страна на Столична община на 22 август стана ясно, че половината сектор е подготвен. Заместник-кметът на София по направление “Обществено строителство " Ангел Джоргов уточни, че от общината се надяват до 15 септември пренареждането на паветата. Той съобщи, че най-много се държи на качеството и контрола, тъй че тази дата е по-скоро целесъобразна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР