Успявайки да се възползва от своите сравнително “ограничени възможности, Русия

...
Успявайки да се възползва от своите сравнително “ограничени възможности, Русия
Коментари Харесай

Hürriyet Daily News: Правилата на играта в Близкия Изток сега диктува Русия

Успявайки да се възползва от своите относително “ограничени ” благоприятни условия, Русия “се върна ” в Близкия Изток и в този момент точно тя открива “правилата на играта ” в района, описа в изявление за Hürriyet Daily News професорът от Кипърския университет Бахчешехир госпожа Нуршин Гюней. Според Гюней Русия повече няма да напусне Близкия Изток, а това значи, че за Турция е значимо да поддържа партньорство с нея, лавирайки сред Москва и западните сътрудници.

2015 година стана “повратна ” за Близкия Изток, защото там се “върна ” Русия, заяви в изявление за Hürriyet Daily News професор Нуршин Гюней, декан на Факултета по интернационалните връзки на Кипърския университет Бахчешехир. Както означи Гюней, възползвайки се от своята “ограничена в съпоставяне със Съединени американски щати ” военна мощност, Москва съумя освен да резервира и дори да усили наличието си в Близкия Изток, само че и да реализира статуса на основен състезател, “установяващ разпоредбите на играта ”.

“Москва зае вакуума, основан от Съединени американски щати при администрацията на Обама, който предпочиташе “новините от задните редове ” - разясни порфесорът. - Русия се възползва от тази удобна опция и получи оптималната полза от своятя лимитирана военна мощност. В съветската военноморска теория, оповестена през 2010 година се споделяше какъв брой е значимо за страната да доближи до Средоземно море и в този момент в действителност това беше осъществено посредством Сирия. Сега Русия се закрепи и в Близкия Изток, и в Средиземноморието. И, мисля, че няма да напусне района ”.

Според специалиста, в Близкия Изток в този момент се развива съревнование сред Съединени американски щати и Русия, което наподобява на студена война и в това опълчване Москва се пробва да компенсира своите “минали загуби ”. Междувременно, уверена е Гюней, Съединени американски щати нямат желание да изоставят района, защото не желаят да се отхвърлят от “господството си над неговите енергетически запаси ”.

Както акцентира професорът в беседата си с журналиста от Hürriyet Daily News, Турция както и преди, резервира връзките си със западните институции, защото те дават “козове ” на Анкара, нужни за създаване на връзките с Русия. Заедно с това Турция е принудена на построява дипломацията си уравновесено, защото днешната конюнктура в Близкия Изток я принуждава да има поради задачите и ползите на доста страни, в това число Иран и Египет, уверена е Гюней.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР