Успяхме да защитим обществения интерес – преборихме се хората да

...
Успяхме да защитим обществения интерес – преборихме се хората да
Коментари Харесай

Европейското пространство за здравни данни ще улесни пациентите и ще подпомогне научните изследвания

Успяхме да защитим публичния интерес – преборихме се хората да запазят контрола върху личните си данни, споделя Петър Витанов

Преговарящите от Европейския парламент и Съвета реализираха единодушие за основаването на Eвропейско пространство за здравни данни (EHDS), което ще улесни достъпа на лекари и пациенти до здравна информация на територията на Европейски Съюз и ще насърчи сигурния продан на данни в полза на обществото.

Споразумението планува жителите да имат електронен достъп до своите здравни досиета (включително предписания, изображения от образни проучвания, резултати от лабораторни тестове), без значение в коя страна от Европейски Съюз се намират. Обобщенитев солиден списък здравни данни могат да бъдат употребявани за проучвателен цели и да подкрепят науката в области като битката с рака и редките болести. Постигнати бяха и гаранции за неприкосновеността на персоналния живот.

Българският евродепутат Петър Витанов взе участие в договарянията и разяснява постигнатия триумф от Брюксел.

" Преговорите бяха извънредно сложни. Парламентът трябваше да направи редица отстъпки, тъй като страните-членки бяха непреклонни за всевъзможни промени в здравните си системи. Горд съм, че се преборихме хората да запазят контрола върхусобствените си здравни данни, като в същото време осигурихме и опция при строги условия данните да бъдат предоставяни за цели от значим публичен интерес ", съобщи Витанов, който взе участие в договарянията като член на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

Предварителното политическо съглашение за Европейско пространство на здравни данни, реализирано тази заран от Парламента и белгийското председателство на Съвета, подсигурява, че пациентите ще имат достъп до персоналните си здравни данни по електронен път в другите системи на опазване на здравето в Европейски Съюз. Законопроектът също по този начин дава на здравните експерти достъп до данните на техните пациенти.

Всяка страна ще би трябвало да сътвори национални услуги за достъп до здравни данни въз основа на платформата MyHealth@EU . Законът планува и основаването на европейски формат за продан на електронни здравни досиета с ясни правила по отношение на качеството на данните, сигурността и оперативната съгласуемост на системите, които ще бъдат следени от националните органи за контрол на пазара.

Здравните данни ще дават нови благоприятни условия от научни проучвания, нововъведения, създаване на политики в мащаб. Споделянето им за реклама или за потребностите на застрахователния бизнес ще е неразрешено. По време на договарянията евродепутатите подсигуряваха, че вторичното потребление на данните на пазара на труда (при наемане на чиновници, например), при кредитиране и други типове профилиране, също ще бъде обект на възбрана.

Законът дава право на пациентите сами да дефинират по какъв начин да се употребяват техните данни и кой да е достъпът до тях. Те би трябвало да бъдат осведомени всякога, когато се реализира достъп до здравното им досие и ще имат право да изискат или поправят погрешни данни. Пациентите също по този начин ще могат да възразят против достъпа на здравните експерти до техните данни за първична приложимост, с изключение на когато това е витално належащо.

Евродепутатите осигуриха правото на пациентите да се откажат от вторична приложимост на данните, с някои изключения за задачите на публичния интерес.

„ Споразумението за Европейското пространство на здравни данни ще даде подтик на трансграничното здравно обслужване и нововъведенията, като в същото време ще отбрани правата на пациентите “, акцентира още Петър Витанов.

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед18295Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед24975Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед34433Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед19781Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед12085Д-р Румен Петков: Китайско-африканските връзки като сполучлив образец: Търговия, бизнес, рационализация и развитиеАлтернативен Поглед163979Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127798Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95153Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90699Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети март  Гиргин Гиргинов, изгода, гибел, Навални Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР