Успешна колаборация между две столични болници спаси живота на водещ

...
Успешна колаборация между две столични болници спаси живота на водещ
Коментари Харесай

Конкурентни болници спасиха заедно живота на наш водещ анестезиолог с безпрецедентна акция

Успешна колаборация сред две столични лечебни заведения избави живота на водещ столичен анестезиолог през вчерашния ден. Това стана ясно от известие на пресцентъра на УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

Сутринта лекарят, който е един от най-хубавите и опитни анестезиолози в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", отива на работа. Следва доклад, на който се разискват случаите за деня, и влиза в интервенция, макар че за последните дни съвсем не си е тръгвал от болничното заведение. От повече от седмица лекарят споделя с сътрудниците си, че се усеща изнемощял, задъхва се.

Към обяд му прилошава. Спешните проучвания, направени на място, демонстрират страшна диагноза: солидна белодробна емболия - положение съвсем несъвместимо с живота. Колегите му незабавно се обаждат в Сити Клиник, където е най-хубавият център за инвазивна кардиология в България. За благополучие проф. Иво Петров е там и незабавно откликва. Медицинският шеф на Сити Клиник праща реаномобил на болничното заведение, който да вземе потърпевшия сътрудник. С него в колата за спешна помощ потеглят двама от анестезиолозите в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", тъй като в такива случаи превозването е доста рисково и " трябват ръце ", в случай че се наложи реанимиране.

За благополучие всичко минава по проект. Линейката безусловно прелита сред бул. " Акад. Иван Гешов " и Околовръстния път, където се намира Сърдечно-съдовия център на Сити Клиник. Там към този момент всичко е квалифицирано за незабавната намеса. От колата за спешна помощ пациентът е вкаран напряко в операционната зала. Операцията минава сполучливо.

Белодробните емболии са водеща причина за гибел в света, по-точно - в индустриално развитите страни. Те са на трето място след сърдечносъдовите и раковите болести.

По света сходни случаи доста рядко приключват с триумф, тъй като би трябвало да се работи безусловно за минути. Съсирекът, който предизвиква белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и предизвиква или белодробен инфаркт, или прекъсване на сърцето, т.е. неочаквана гибел. Шансът в тази ситуация е, че случаят се е случил в болница.

" И макар конкуренцията сред частни и държавни лечебни заведения, когато става въпрос за човешки живот, лекарите не се замислят. Целият екип на Отделението по анестезиология и интензивно лекуване в УМБАЛ " Св. Иван Рилски " изрича големи благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип, който сътвори следващото знамение! ", приключва известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР