Успехът на минисериала на HBO “Чернобил“, който пресъздаде сцените от

...
Успехът на минисериала на HBO “Чернобил“, който пресъздаде сцените от
Коментари Харесай

Как след минисериала Чернобил туризмът в Литва е във възход

Успехът на минисериала на HBO “Чернобил “, който пресъздаде сцените от нуклеарната злополука през 1986 година, съумя да подтиква и туризма в Литва. Балтийската страна, където бе сниман " Чернобил ", се трансформира в желана дестинация, само че и разгневи локалните, които с оскърбление си спомнят за случилото се, написа „ Ройтерс “.
 Останки от товарен ЗИЛ в Чернобил са оповестени за радиоактивни  Чернобил - зона за туризъм? И да, и не
АЕЦ " Игналина ", където е сниман филмът, е от същия модел като тази в Чернобил. Изградена е по същите проекти и има същите реактори с водно изстудяване и графитен забавител и с опция за постигане на мощ от 1500 мегавата. Централата е изведена от употреба преди десетилетие, като затварянето ѝ е основно за приемането на Литва в Европейския съюз през 2004 година.

През 1986 година Литва, която тогава е част от Съюз на съветските социалистически републики, е една от републиките, наранени от нуклеарната злополука. Съветското управление изпраща почти 7000 литовци в Чернобил през месеците и годините след бедствието. Там те се причисляват към други хора от целия Съветски съюз, с цел да работят по почистването на отломките, само че нямат задоволителна отбрана против високите равнища на радиация. Много от тях са принудени да работят срещу волята си, а в този момент страдат от болести и здравословни проблеми. Има и доста смъртни случаи.

АЕЦ " Игналина " е на към 670 километра от Чернобил.

Пред „ Ройтерс “ 61-годишният Кестутис Казлаускас, който тогава е бил на 28 години, споделя, че е прекарал 105 дни в лагер на 30 километра от злополуката, помагайки за построяването на язовир за пречистване на радиация, идваща от реката.

„ Имахме възприятието, че отиваме на война. Отидохме там да умрем и се изненадахме от обстоятелството, че се върнахме живи “, спомня си той.

Телевизионните серии и последвалото разискване са мъчително увещание по какъв начин руското и по-късно литовското държавно управление не са обърнали внимание на служащите. Били си им дадени неработещи уреди за премерване на радиацията, а някои от тях даже пиели радиоактивна вода.

Кестутис Казлаускас споделя, че проблемите със здравето му са се появили незабавно. Имал е високо кръвно налягане и зъбите му са падали.

Самият той е основал организация от някогашни служащи от Чернобил, която настоява за повече държавна поддръжка - да вземем за пример ранното пенсиониране. Държавата твърди, че дава изгоди, в случай че се потвърди, че заболяването е вследствие от повредата в Чернобил, само че съгласно специалистите доказването е съвсем невероятно.

63-годишният Алгиридас Сименас също е изпратен в Чернобил след повредата. Той прелетява неведнъж над тлеещия реактор с хеликоптер, с цел да помогне за потушаването на пламъците в дните директно след детонацията.

„ Аз съм добре, само че не мисля, че е заслужено за останалите “, споделя той и прибавя, че след случилото се той има сърдечни проблеми, които му пречат да лети още веднъж.

Как сериалът разпространява Литва?

Групи задгранични гости към този момент могат да обиколят снимачните площадки на кино лентата. Такава е и АЕЦ „ Игналина “, изведена от употреба преди съвсем десетилетие. Ядрото ѝ обаче остава мощно радиоактивно и стои на 7 метра под краката на туристите, обгърнато от защитни пластове.

„ Когато отидохме до нуклеарния реактор и гидът ни изясни върху какво в действителност стоим, изпитах малко неприятно чувство “, споделя 32-годишният английски екскурзиант Том Слейтор, облечен в предпазен костюм.

Всеки един от посетителите се ревизира в допълнение за радиация преди да излезе. След излъчването на поредицата на HBO обиколките са изцяло резервирани до януари 2020 година, a заводът работи за удвояване на потенциала на посетителите, с цел да се оправи с притока на туристи от Европа и отвън нея. Цената на обиколката в централата коства по 67 евро на човек.
Вижте тази обява в Instagram.
Nyt ollaan ytimessä! Standing above nuclear reactor #ignalinanuclearpowerplant #traveladdictsclub

Публикация, споделена от Pauliina K........ (@pauliinajulietta) на

АЕЦ „ Игналина “ е привлякла 2240 гости през предходната година и 1630 души от началото на годината до момента.

" Хората идват да видят тези места, които ние в никакъв случай не сме рекламирали. Доста ново и извънредно е да ги видиш не в Стария град да снимат бароковите църкви, а да си вършат селфита тук ", споделя Инга Романовскене, основен управител в организацията " Посети Вилнюс " (Go Vilnius).
Вижте тази обява в Instagram.
Nuclear infinity

Публикация, споделена от Vai Vai Dzin (@dzinvai) на

Литва, която и преди този момент бе известна дестинация за снимане на филми, получи стопански изгоди от минисериала на HBO. Общата сума на задграничния капитал, вложен в снимане на филми, доближи предходната година 45.5 милиона евро, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР