Условията на гигантска екзопланета, разположена на 855 светлинни години от

...
Условията на гигантска екзопланета, разположена на 855 светлинни години от
Коментари Харесай

На тази екстремна екзопланета облаците са от метални изпарения и валят скъпоценни камъни

Условията на гигантска екзопланета, ситуирана на 855 светлинни години от нас, са толкоз рискови, че нейните облаци са построени от изпарени метали, а когато вали, падат рубини и сапфири.

До това умозаключение стигат астрономи след извънредно подробен разбор на нейната атмосфера. Благодарение на това към този момент знаем изискванията и динамичностите в непрекъснато обхванатата от мрак страна на екзопланетата.

„ Въпреки че до този миг са открити хиляди екзопланети, ние съумяваме да изучим атмосферите на дребна част от тях заради предизвикателното естество на наблюденията – споделя астрономът Томас Микал-Евънс от астрономическия институт „ Макс Планк “ в Германия. – Сега към този момент не вършим просто изолирани фрагменти на съответни райони от атмосферата на планетата, а ги учим като 3D системи – такива, каквито са в реалност. “

Въпросната екзопланета е една от най-прословутите и добре изучени досега. Тя се споделя WASP-121 b и е открита за първи път през 2015 година Това е газов колос с маса, която е към 1,18 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Освен това се намира в извънредно близка орбита към своята звезда – обикаля я едвам за 1,27 дни. Две години откакто е открита WASP-121 b се трансформира в първата екзопланета, в чиято стратосфера е открита вода.

Шансът обаче WASP-121 b да е обитаема е най-малък. Заради въпросната близка орбита температурите варират от 1227 до 2727 градуса по Целзий.

Тъй като тази голяма екзопланета се намира толкоз покрай своята звезда (WASP-121), тя попада в категорията горещи юпитери - газови колоси, които се завъртат към звездата за по-малко от 10 дни. От съвсем 5000 екзопланети, доказани досега, над 300 принадлежат към тази рискова категория, само че WASP-121 b се характеризира като " първообраз " за свръхгорещи юпитери.

Освен това екзполанетата и нейната звезда са характерен образец за така наречен синхронно въртене Това се случва, когато обещано орбитиращо тяло се завърта със същата скорост, с която се върти към различен обект. Това значи, че екзопланетата постоянно е обърната с една съответна страна към своята звезда – тя е обгърната в изпепеляваща светлина. Другата пък тъне във безконечен мрак. Предишни проучвания, осъществени върху атмосферата на дневната страна на WASP 121 b, откриват изпарения от тежки метали.

Нощната страна обаче е малко по-трудна за изследване, защото е към 10 пъти по-тъмна от дневната. За да получат по-детайлна информация за цялата екзопланета, учените употребяват телескопа „ Хъбъл “, с цел да следят две цялостни орбити на WASP-121 b. Впоследствие сливат данните от наблюденията върху дневната и нощната страна и получават една по-цялостна картина върху атмосферата на екзопланетата.

Този подробен и изменящ се набор на светлината разрешава на експертите да следят и реконструират за първи път цялостния воден цикъл на планетата.

„ Видяхме тази водна характерност и картографирахме по какъв начин е трансформира в другите елементи от орбитата на планетата ”, изяснява Микал-Еванс.

На Земята водата минава в разнообразни етапи – течна, изпарения, лед. На WASP-121 b (дори на нощната страна) температурите са толкоз високи, че водата не може да съществува нито в течна, нито в твърда фаза. Вместо това на дневната страна, където температурите надвишават 2727 келвина, загубата на сила от водните молекули ги кара да сияят в инфрачервени дължини на вълната. Температурата може даже да ги накара да се разпаднат и да се разделят на водород и О2.

Нощната страна е много по-студена, въпреки че по земните стандарти и там е изпепеляваща горещина – най-ниско градусите падат до 1227 келвина. Тази рискова температурна разлика сред двете полукълба основава непрекъсната разлика в налягането, която генерира рисково западни ветрове, обхващащи екзопланетата и помитащи водните молекули и атомите.

„ Тези ветрове са доста по-бързи от нашите струйни течения и евентуално могат да придвижат облаци из цялата планета за към 20 часа “, споделя астрофизикът Тансу Дейлан от Масачузетския софтуерен институт.

Когато тези ветрове доближат нощната страна на WASP-121 b, температурите са задоволително ниски, че водата още веднъж се трансформира в пара. След това тя отново се озовава от дневната страна.

Водата обаче не се кондензира още веднъж в облаци. Вместо това изследователският екип демонстрира, че температурите на нощната страна са задоволително ниски, че да могат да се образуват облаци от металите, които към този момент сме засичали в атмосферата на WASP-121 b. А точно – ванадий, желязо, хром, калций, натрий, магнезий и никел. Но не и исполин или алуминий. Екипът има вяра, че тези детайли евентуално се кондензират и пропадат дълбоко в атмосферата на екзопланетата, където не можем да ги засечем. Там алуминият евентуално се комбинира с О2, с цел да образува минерала корунд – кристалната форма на алуминиевия оксид. Когато корундът тук на земята се смеси със следи от други метали, като да вземем за пример ванадий, желязо хром или исполин, той образува рубини и сапфири. Това значи, че на WASP-181 b евентуално валят скъпоценни камъни (както и на Нептун и Уран, впрочем). Така или другояче, няма по какъв начин да ги прибавяме, само че WASP-181 b е прелестен образец за невероятното многообразие от светове във Вселената.

Изследването е оповестено в Nature Astronomy.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР