Усложнената обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 и въведената извънредна

...
Усложнената обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 и въведената извънредна
Коментари Харесай

Ръст на разходите топи печалбата на „Фонд за недвижими имоти България”

Усложнената конюнктура, обвързвана с разпространяването на COVID-19 и въведената изключителна конюнктура в страната, оказват негативно въздействие върху приходите на сдружението, означават от „ Фонд за недвижими парцели България ” АДСИЦ. Дейността му през третото тримесечие е била ориентирана най-много в ръководството на плановете, които генерират доходи и реализацията на плана в „ София Тех Парк “.

Между януари и септември сдружението има облага в размер на 784 хиляди лева, като главен принос за регистрирания по-нисък финансов резултат имат по-ниските чистите доходи от наеми. През идващите месеци с влизането в употреба на новата офис постройка се чака облагата на сдружението да се усили.

Приходи от активността

През третото тримесечие паричните приходи са в размер на 1.64 млн. лева, което е понижение с 30.31% по отношение на втората четвърт на тази година. Основната причина за това е неналичието на доходи от продажба на парцели.

През миналото тримесечие главен доход с дял от 99.14% остават тези от наеми. Техният размер доближава до 1.62 млн. лева, като маркирания спад се дължи на освободените от „ Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис “ ЕООД офис площи в Сграда 1 в „ Бизнес Парк София “. Така заетостта в постройката падна до малко над 50 на 100. През идващите месеци с стартиране на новата постройка в употреба и нанасянето на компания „ Роберт БОШ “ ЕООД в постройката, упованията на сдружението са приходите от наем да набъбнат.

Очакванията за идващите месеци са общо приходите да усилват с повишаване на приходите от наем от новата офис постройка в „ София Тех Парк “.

Разходи за активността

През миналото тримесечие регистрираните общи разноски на „ Фонд за недвижими парцели България ” са намалели с 35.28% спрямо второто тримесечие. Основната причина за това е неналичието на изписани активи, продадени в интервала сред юли и септември. Над пет пъти са нараснали разноските за материали. Повече са харчовете за амортизации. Общо 2.7 пъти нарастват разноските за лихви към края на септември на годишна база. В същото време разноските за хонорари и външни услуги обаче понижават.

В основата на тези промени стоят свиването на паричните средства в активите, а при пасивите – нарастванията на отговорностите към обслужващото сдружение, начислени отговорности, свързани със строителството на новата постройка в „ София Тех Парк “.

Предвижданията за идващите месеци са разноските да набъбнат в резултат на по-високите разходи за лихви и нови оперативни разноски, които ще зародят около подготовката за работата на новата офис постройка в „ София Тех Парк “.

Общо 910 самостоятелни вложители имат 11 258 983 елементарни безналични акции от капитала на „ Фонд за недвижими парцели България ”. А 105 компании управляват 23 381 275 скъпи бумаги с право на глас.

Очаквания

През миналото тримесечие продължава наклонността от миналите интервали за повишаване на каузи на бизнес парцелите /до 77%/ в структурата на портфейла на сдружението. Следват ги комерсиалните площи /с дял от 16%/, капиталовите парцели /с 4%/ и ваканционните парцели /с 3%/.

Очакванията през идващото тримесечие, с продължаващата строителна активност по новият план и плануваните нови вложения в него, са размерът на бизнес парцелите да продължи да нараства за сметка на паричните средства. Промяната на кеша ще зависи от усвояването на новия капиталов заем, очакван за градежа на новата постройка в " София Тех Парк ".
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР