уски военни части се връщат от Крим в гарнизоните си

...
уски военни части се връщат от Крим в гарнизоните си
Коментари Харесай

Руски военни части напускат Крим

уски военни елементи се връщат от Крим в гарнизоните си след приключването на учения, които подхранваха опасения за готвено навлизане в Украйна.

Подразделенията от Южния боен окръг, приключили тактическите си извършения в базите на полуостров Крим, се завръщат с влакове в местата на непрекъсната дислокация, заяви съветското министерство на защитата. Руската телевизия сподели снимани през нощта фрагменти, на които се вижда безкрайна комбинация, пренасяща танкове, която минава по моста над Керченския пролив, в чието изграждане Русия вложи големи средства. Мостът свързва Крим с територията на федерацията.

Вчера Москва разгласи " отчасти евакуиране " на войските си, ситуирани от седмици край границите на Украйна - знак за разведряване след двумесечни страхове, че Русия ще нахлуе в страната на фона на рецесията сред Кремъл и Запада.
Европейците и американците към момента чакат признаци на огромно съветско евакуиране от района, изразявайки внимателен оптимизъм. Русия не е прецизирала мащабите и графика на това евакуиране.
Американският президент Джо Байдън съобщи, че на границата към момента има струпани над 150 000 съветски военни. Същевременно до 20 февруари в Беларус не престават взаимни военни маневри с Русия.

" НАТО има проблем в системата за оценка на ситуцията ", разяснява представителят на Кремъл Дмитрий Песков известието на Пакта, че липсват доказателства за отдръпването на съветските войски.

Руското скупчване на войски към Украйна наподобява продължава, макар че Москва разгласи изтеглянето на повече сили, разгласи часове по-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, тъкмо преди срещата на министрите на защитата от Алианса. " Чухме от Москва поръчки за подготвеност за продължение на дипломатическите старания, само че до момента не сме видели никаква деескалация на терен ", съобщи той, представен от БГНЕС. " Напротив, наподобява, че Русия продължава да усилва военните си сили ", сподели той.

Столтенберг съобщи, че " следва да забележим дали ще има съветско евакуиране. " Ние, несъмнено, следим доста деликатно какво прави Русия в и към Украйна. Това, което виждаме, е, че те са нараснали броя на войските си и още войски са на път ", разяснява той и добави, че Москва към момента резервира способността си да предприеме огромно нахлуване против Украйна и заради това НАТО остава " готова за най-лошото ".

Столтенберг прикани Москва да реализира трайно евакуиране на силите си от границата и предизвести, че Русия " постоянно реалокира сили напред-назад ". " Ако те в действителност стартират да изтеглят силите си, това е нещо, което ще приветстваме. Но следва да забележим ", сподели той. " Само фактът, че има придвижване на сили, на бойни танкове, не удостоверява същинско евакуиране ", съобщи шефът на НАТО.

Германският министър на защитата Кристине Ламбрехт съобщи, че скупчването на съветски войски по границата " продължава да бъде причина за безпокойствие ". " Има сигнали, които най-малко ни дават вяра. Но е значимо да следим деликатно дали тези думи ще бъдат последвани от каузи ", сподели тя.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски прикани украинците да развеят националния байрак и да запеят химна на страната на 16 февруари, датата, на която съгласно Съединени американски щати Русия трябваше да нахлуе в Украйна. Служители на украинското държавно управление подчертаха, че Зеленски не мисли, че през днешния ден Украйна ще бъде нападната и ще продължи да дава отговор скептично на сходни известия в задграничните медии.

" Казаха ни, че 16 февруари ще бъде денят на офанзивата. Ще го превърнем в ден на единството ", сподели Зеленски във видеообръщение към нацията в понеделник. " Опитват се да ни уплашат, като за следващ път посочват дата за началото на военните дейности. В този ден ще вдигнем нашето знаме и ще покажем на целия свят, че сме единни ", сподели президентът.

Зеленски от дълго време съобщи, че въпреки да има вяра, че Русия заплашва да нападна страната му, вероятността от идна инвазия е надценена от западните съдружници. Кабинетът на Зеленски издаде декрет, с който приканва всички села и градове в Украйна да развеят знамето на страната в сряда, а цялата нация да стартира да пее националния химн тъкмо в 10 часа сутринта.

Съединени американски щати обаче твърдо не престават да имат вяра, че съветска офанзива в Украйна е неизбежна.

Снимка: mil.ru

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР