Усилията на Турция да облекчи световната продоволствена криза чрез договаряне

...
Усилията на Турция да облекчи световната продоволствена криза чрез договаряне
Коментари Харесай

Русия и Украйна да сключат споразумение за доставка на зърно: Турция

Усилията на Турция да облекчи международната продоволствена рецесия посредством договаряне на безвреден транспорт на зърно, заседнало в черноморските пристанища, срещнаха опозиция, защото Украйна съобщи, че Русия слага неразумни условия, а Кремъл съобщи, че свободният транспорт зависи от прекратяването на глобите.

Войната сред Русия и Украйна, които са надлежно третият и четвъртият по величина експортьор на зърно в света, усили инфлацията на цените на храните и изложи на риск международните доставки на храни, отбелязва Ройтерс.

 

 

Украйна и Западът упрекват Москва, че употребява оръжия за доставки на храни. Русия твърди, че за това са отговорни украинските мини, сложени в морето, и интернационалните наказания против Москва.

В речта си дружно с съветския си сътрудник Сергей Лавров външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че диалозите в сряда в Анкара са били ползотворни и възобновяването на украинския експорт на зърно по морския кулоар е рационално.

 

Лавров съобщи, че Украйна е длъжна да разминира пристанищата си, което е причина за безвреден транспорт.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред кореспонденти, че съветските количества зърно могат да бъдат доставени на интернационалните пазари единствено в случай че глобите бъдат анулирани. Той съобщи, че " към момента не са водени диалози всъщност ".

Организацията на обединените народи работи по проекти за обновяване на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна, като е допустимо Турция да обезпечи морски конвой, с цел да подсигурява безвредното прекосяване. Миналата седмица Организация на обединените нации дефинира диалозите с Русия по отношение на износа на зърно като градивни.

 

 

Украйна ще възобнови износа на зърно единствено когато подсигурява личната си сигурност, съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност и защита Алексей Данилов.

 

В ефира на националната телевизия Данилов напомни изказване на украинското министерство на външните работи, " в което ясно се споделя, че първият въпрос е сигурността, вторият въпрос е сигурността, третият въпрос е сигурността ".

" Ако този въпрос не бъде решен и сигурността на страната ни не бъде обезпечена, на никое място няма да има зърно. Защото за нас въпросът за сигурността е приоритет номер едно ", съобщи Данилов, без да прецизира какво тъкмо има поради под понятието " сигурност ".

В същото време той съобщи, че " този въпрос е под надзор " и даде да се разбере, че украинските управляващи помнят отговорностите си.

" Никой не желае светът да е гладен ", акцентира той.

 

От своя страна Лавров съобщи също, че Украйна и Западът се пробват да показват " нищожен проблем " с украинското зърно като " всеобща злополука ".

 

Той също по този начин твърди, че украинските управляващи, в това число президентът Владимир Зеленский, не желаят да стартират процеса на деблокиране на пристанищата.

 

 

Лавров акцентира, че в случай че Киев към този момент е подготвен да разчисти бреговата линия от мини, Русия на драго сърце ще сътрудничи и даже е подготвена да даде писмени гаранции, че " няма да употребява тази обстановка в полза на провежданата специфична военна интервенция ".

 

 Снимка: Ройтерс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР