Усилията на турското министерство на образованието да подчинят училищата на

...
Усилията на турското министерство на образованието да подчинят училищата на
Коментари Харесай

Религия вече ще се учи в началното училище и детската градина в Турция


Усилията на турското министерство на образованието да подчинят учебните заведения на религията към този момент обгръщат и началния стадий, районните мюфтийства и локалните просветни дирекции подписаха протоколи за взаимната си работа, съобщи кореспондентът на БГНЕС.
В новата тактика за образова нието е планувано ислямът да бъде наложителен предмет в 4 клас, само че с подписаните протоколи по места в цялата страна възрастта на обхванатите деца слиза до 4-годишните. Така вратите на светските учебни заведения към този момент се отварят до дъно за религиозните чиновници. В протоколите е маркирано, че те са ориентирани към предучилищното и началното обучение за духовното и културно развиване на учениците. Мюфтийствата ще обезпечават преподаватели за наложителното образование по религиозна просвета и нравственос. В документите се показва и нормативът – в началното учебно заведение по 6 часа седмично, във 2 и 3 клас ислямът ще се учи като свободно избираем предмет по 2 часа в седмицата.
Според споразуменията от протоколите духовниците се задължават да обезпечават материалите, нужни за образованието по религиите, дирекциите по образованието трансферират уговорката за подготовката и използването на новите образователни стратегии на районните мюфтийства. За да се приспособяват най-малките възпитаници към проучването на исляма, е планувана тясна съгласуваност сред назначени от мюфтийствата обучители и учебните шефове. Протоколите възнамеряват тематични екскурзии на децата до джамиите, а учещите интензивно Корана ще получават специфични награди от школските шефове. Разбира се, дава се и опция на родителите да избират дали детето им ще учи исляма. В. “Джумхуриет “ разгласява клише на анкетна карта от Анталия, в която родителите на най-малките питомци могат да отговорят с „ желая “ или „ не желая “.

„ Според подписания протокол за съдействие сред районната дирекция по образованието и мюфтийството в Анталия се възнамерява децата на възраст от 4 до 6 години да учат Коран. Сложете отметка на квадратчетата съгласно желанието си и посочете имената на ученика “, написа в документа.

Интензивно се усилва и броят на детските градини, обвързани с Диянета /дирекцията по вероизповеданията с сан на министерство в Турция/, назовават ги религиозна ясла. Миналата година питомците в тези градини бяха 1,7%, а през тази те се усилиха до 3,6%. По данните на просветното министерство за интервала 2017-2019 година от бюджета за гимназиите с проучване на природознание, механически науки, физика, математика и изкуства ще бъдат заделени 109 666 000 турски лири. А за междинните ислямски духовни учебни заведения сумата е 1 723 000 000 лири.

Държавата финансира построяването на джамии във всичките над 80 университети на територията. В края на юни т.г. станаха ясни измененията в регламентите за разкриване и закриване на главните и междинните учебни заведения, като се дава независимост за основаване на религиозни образователни заведения, съобщи БГНЕС.
Планът е оттук насетне всеки квартал с население от 5000 души /досега изискването беше да са 50 000 души/ да разполага с набожен учебен център. Проектът планува мощно ограничение на проучването на Ататюрк и кемализма, еволюционната доктрина на Дарвин дефинитивно изпада от часовете по биология. Този план бе персонално утвърден и подписан от Реджеп Ердоган. Докато през 2002 година гимназиите по ислям бяха 450 със 71 000 възпитаници, през 2017 година 517 000 деца се образоват в 1 408 междинни духовни учебни заведения, а повече от ясно е, че броят им ще пораства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР