Усилията на Европа за бързо увеличаване на офшорните вятърни паркове,

...
Усилията на Европа за бързо увеличаване на офшорните вятърни паркове,
Коментари Харесай

Блумбърг: ЕС не е в състояние да изпълни грандиозните планове за производство на вятърна енергия

Усилията на Европа за бързо увеличение на офшорните вятърни паркове, с цел да се понижи зависимостта от съветския природен газ и да се понижат излъчванията, които затоплят планетата, се провалят, защото разработчиците се борят да осъществят планове.

Според Расмус Ербо, началник на европейското поделение на Orsted A/S, най-големият разработчик на офшорни вятърни паркове в района, забележителните промени в метода, по който държавните управления оферират нови разработки, както и тласъците за производството на водород, са от решаващо значение, с цел да може Европа да реализира задачите си за възобновима сила, които са основни за проектите на Европейски Съюз за климата и енергийната сигурност.

Прогнозата беше направена, откакто европейските водачи се събраха в Белгия в понеделник, с цел да обсъдят вероятностите на Северно море в нисковъглеродното бъдеще на Европа. Преди близо година Германия, Белгия, Нидерландия и Дания разпространиха декларация за ускорение на построяването на офшорни вятърни централи, с цел да доближат 65 гигавата потенциал до 2030 година, което е към пет пъти повече от настоящето количество. Обединеното кралство възнамерява спомагателни 50 гигавата вятърни паркове край крайбрежията си.

„ Едно от опасенията ми е, че не напредваме задоволително бързо “, сподели Ербо. „ Ще пропуснем задачите си за 2030 година “

Понастоящем страните са надалеч обратно. Анализаторите на BloombergNEF предвиждат, че петте страни ще доближат общо към 88 гигавата до края на десетилетието, което е към три четвърти от декларираните им цели.

И макар политическия напън за по-бързи дейности, вложенията в действителност се забавиха. Миналата година не е имало нито едно дефинитивно капиталово решение за нов офшорен вятърен парк, по данни на браншовата група WindEurope.

През тази година се следи известно усъвършенстване, като фирмите към този момент вършат нови вложения в офшорни вятърни съоръжения. Но с цел да бъдат реализирани главните цели, евентуално ще е належащо всеки план да се осъществя по график, в случай че не и по-рано. А има доста планове с несигурни резултати.

Нарастващи разноски

Това включва вятърния парк Hornsea 3 на Orsted, плануван край източния бряг на Англия. Датската компания предизвести, че планът на стойност 8 милиарда паунда (10 милиарда долара) рискува да не бъде осъществен, защото разноските са се нараснали внезапно и надалеч надвишават цената, на която се е съгласила да продава създадената сила по контракт, подсилен от държавното управление.

Заедно с плана в Обединеното кралство Orsted се пробва да реализира дефинитивно капиталово решение за 2,5 гигавата планове за морски вятърни централи в Полша, известни като Baltica 2 и 3, които компанията създава дружно с PGE Polska Grupa Energetyczna SA.

„ Напълно сме ангажирани да придвижим напред и двата плана “, сподели Ербо. „ Работим непрекъснато “.

В бъдеще Ербо съобщи, че би желал да има опция да се откаже от подкрепяните от държавното управление контракти за доставка на електрическа енергия в интерес на съглашения за закупуване на електрическа енергия с частни компании. Такива съглашения помогнаха на съперниците Engie и EDP да влагат във вятърен парк за 2 милиарда паунда край английския бряг предходната седмица. /БГНЕС

-----

Уил Матис, „ Блумбърг “.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР