Усилията на американските власти да ограничат технологичното развитие на Китай

...
Усилията на американските власти да ограничат технологичното развитие на Китай
Коментари Харесай

През последното тримесечие производството на интегрални схеми в Китай е нараснало с 40 %

Усилията на американските управляващи да лимитират софтуерното развиване на Китай в бранша на полупроводниците, както към този момент беше маркирано, доведоха до взрив на локалното произвеждане, употребяващо литография, която към момента не е обект на наказания. През последното тримесечие, по данни на китайските държавни статистически органи, производството на интегрални схеми в страната е повишено с 40 % до 98,1 милиарда единици.

Само през март, съгласно South China Morning Post, базирайки се на формалната статистика, производството на интегрални схеми в Китай се е нараснало с 28,4 % до 36,2 милиарда броя, достигайки исторически връх. Според анализаторите на Haitong Securities през тази година полупроводниковата промишленост в Китай ще означи постоянен напредък, защото светът като цяло се стреми да развива локалното произвеждане на чипове.

Наблюдаваното повишаване на производството на чипове в Китай се дължи основно на дейното развиване на локалния пазар на електрически автомобили, като през първото тримесечие производството им в композиция с хибриди е повишено с 29,2% до 2,08 млн. автомобила. В същото време производството на смарт телефони в Китай набъбна единствено с 16,7 %. Като цяло размерите на произвеждане на интегрални схеми в Китай съвсем се утроиха през първото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на 2019 година.

Американските специалисти са загрижени, че подтикваното от глобите развиване на китайските полупроводникови артикули ще докара до свръхпроизводство на чипове, създадени благодарение на зрели литографски технологии. TrendForce чака делът на Китай на международния пазар на чипове да нарасне от 31% на 39% сред 2023 и 2027 година През идната година общите доходи на китайските софтуерни компании се чака да набъбнат до 13,9 милиарда щ. $.

Междувременно китайската полупроводникова промишленост продължава да разчита в огромна степен на вноса на чипове. През първото тримесечие той се е нараснал с 12,7% до 121,5 милиарда единици, до момента в който износът е повишен единствено с 3% до 62,4 милиарда единици. В края на предходната година полупроводниковите съставни елементи остават преди всичко по импорт в Китай, изпреварвайки суровия нефт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР