Ушната кал представлява секрет, състоящ се от мастни киселини, триглицериди,

...
Ушната кал представлява секрет, състоящ се от мастни киселини, триглицериди,
Коментари Харесай

Какви рискове крие почистването на ушите с памучни тампони

Ушната тиня съставлява секрет, състоящ се от мастни киселини, триглицериди, холестерол и олющени епителни кафези. Функцията на ушната тиня е да смазва и пази ушните канали. Докато съществуването на непотребна, втвърдена ушна тиня, която запушва ушните канали, може да бъде проблематично. Обикновено ушната тиня е потребна, защото защитно покрива сензитивната кожа на външните слухови проходи.

Ушните канали, покрити с ушна тиня, отблъскват по-лесно водата и влажността, което оказва помощ за предотвратяването на инфекции на външното ухо. Ушната тиня освен защищава тъпанчето от прахуляк и други замърсители, само че също по този начин обезпечава антибактериален и лубрикиращ резултат.

Как се почиства ушната тиня?

При множеството хора ушните канали се почистват сами от ушната тиня. След като ушната тиня изсъхне, всяко придвижване на челюстта, без значение дали човек дъвче или приказва, оказва помощ да бъде отстранена остарялата ушна тиня през отвора на ухото. Премахването на ушната тиня с памучен тампон оставя ухото доста уязвимо.

Колкото повече кожата в ушите бъде трита, толкоз повече се отделя хистамин, което от своя страна прави кожата раздразнена и възпалена, тъкмо както ухапването от комар става все по-сърбящо, колкото повече бъде разчесвано. Освен това, заради лубрикиращата природа на ушната тиня, премахването ѝ може да направи ушите по-сухи.

Какви са заплахите при потреблението на памучни тампони за изчистване на ушната тиня?

Памучните тампони постоянно са пожеланият избор, употребен за разчистване на ушната тиня, макар че това може да докара до проблеми. Само външната една трета до половината от ушния канал създава церумен (ушна кал), който действа за навлажняване на кожата и предотвратява навлизането на непознати тела по-дълбоко в ушния канал.

Когато хората употребяват памучни тампони, те постоянно почистват част от ушната тиня, само че също по този начин изтласкват част от нея по-дълбоко в ушния проход, като тя може да прилепне към тъпанчевата мембрана (тъпанчето) и да наруши слуха, да докара до зараза, както и до мъчителното и сложното премахване на церумена.

Използването на памучен тампон може да сътвори задръстване от ушна тиня, което попречи на естественото придвижване на тъпанчето и предизвиква забележителна загуба на слуха. Възможно е също задържане на вода поради запушването, като човек може даже да стартира да чува по какъв начин водата се движи в ухото.

Тъпанчето е доста нежно, по тази причина е допустимо да бъде пробито с памучния тампон. Освен това оказването на напън върху дребните кости на слуха (чукчето, стремето и наковалнята) също може да ги нарани.

Чукчето, стремето и наковалнята са най-малките кости в тялото и са ситуирани тъкмо зад тъпанчето, като са прикрепени към него. Ако върху тях бъде оказан напън, това може да изпрати вибрационни талази във вътрешното ухо (отговорно за слуха и баланса). По този метод, посредством засягане на тъпанчето, се изпращат ударни талази във вътрешното ухо, което може да провокира проблеми със слуха и салдото. Тогава ухото би трябвало да бъде измито посредством лека бликам топла вода. Възможно е да се наложи и обзор от УНГ експерт.

Как би трябвало да бъде отстранена непотребната ушна тиня в ухото в домашни условия?

Има домашни средства, които са доста по-добър вид за почистването на ушната тиня в ухото от памучните тампони:

Третиране на ушната тиня. Използване на капкомер, с цел да бъдат нанесени няколко капки бебешко олио, минерално масло, глицерин или водороден прекис в ушния канал два пъти дневно за не повече от четири до пет дни;

Изплакване с топла вода. След ден или два, когато ушната тиня е омекнала, посредством спринцовка, леко топла (с телесна температура) вода се впръсква деликатно в ушния канал. Главата се наклоняа и ухото се издърпва нагоре и обратно, с цел да се изправи ушния канал. След като водата бъде впръсната в ухото, главата се накланя встрани, с цел да може тя да изтече;

Изсушаване на ушния канал. Трябва деликатно външното ухо да бъде подсушено с забрадка или ръчен сешоар.

Може да се наложи тази процедура да бъде повтаряна няколко пъти преди непотребната ушна тиня да падне. Въпреки това, омекотителите могат единствено да разхлабят външния пласт на ушната тиня и да го накарат да попадне по-дълбоко в ушния канал или върху тъпанчето. Ако признаците не се подобрят след няколко процедури, е значимо да бъде потърсена лекарска помощ.

Комплектите за премахване на ушна тиня, налични в магазините, също могат да бъдат ефикасни. Когато човек не е сигурен кой метод е подобаващ, целесъобразно е да потърси помощ от аудиолог или експерт по уши, нос и гърло (оториноларинголог) за съвет по какъв начин вярно да употребява други способи за премахване на ушна тиня.

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР