Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове чушки

...
Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове чушки
Коментари Харесай

Защо някои сортове чушки са люти

Усещането за парене и пикантен усет в някои сортове чушки е породено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони, които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на несъразмерни количества топлота, макар че фактически няма физическо изгаряне. Всеки път, когато относително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, изключително очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате по този начин, като че ли сте изгорени, макар че не сте. Това вещество прави храната по-вкусна, оповестяват от foodpanda.

Друг любопитен факт е, че множеството от капсаицина в чушките е центриран към семената. Това е предпазен механизъм, който растенията употребяват, с цел да бъдат защитени от гъбички и вредители. Едни от животните, на които това вещество не работи са птиците.

Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който създава способ за премерване на лютивия капацитет на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР