Урсула фон дер Лайен обяви в понеделник, че се кандидатира

...
Урсула фон дер Лайен обяви в понеделник, че се кандидатира
Коментари Харесай

Фон дер Лайен е кандидат за шеф на Еврокомисията

Урсула фон дер Лайен разгласи в понеделник, че се кандидатира за втори мандат като ръководител на Европейската комисия , написа " Политико ". Очаква се Европейската национална партия да утвърди кандидатурата й идващия месец, преди изборите за Европейски парламент през юни.

Партията на Германския християндемократически съюз (ХДС) , от която произлиза фон дер Лайен, се срещна в Берлин тази заран, където номинира Фон дер Лайен за още един мандат преди изборите за Европейски Съюз през юни.

Въпреки неоспоримия й потенциал да работи уверено във времена на компликации, стоманеният жанр на водачество на някогашния немски министър от време на време я слага в несъгласие със столиците на Европейски Съюз, чиято поддръжка ще й би трябвало, с цел да си обезпечи втори мандат. Въпреки това е евентуално тя да получи поддръжка от Европейския съвет. Единствено Унгария.

По редица чувствителни тематики, от поддръжката й за Израел във войната му против " Хамас " до политиката й към Китай, тя взе решения, без да се съветва с държавите-членки , предизвиквайки гнева на дипломатите на Европейски Съюз и нейните лични комисари.

Така нареченият скандал Pfizergate, отпратка към текстовите известия, които тя замени с основния изпълнителен шеф на фармацевтичния колос Алберт Бурла, с цел да подписа голяма договорка за ваксини през 2021 година, по сходен метод опетни първия й мандат. Това докара до против Комисията за това, че не е предоставила достъп до тези текстове.
 Европейски Съюз се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна договорка за ваксини на Pfizer
Европейски Съюз се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна договорка за ваксини на Pfizer

Европейската счете палата упреква Европейска комисия, че отхвърля да оповести детайлности за контракта

Въпреки че вниманието към този случай до момента е било лимитирано до кръговете в Брюксел, към момента се чака съдът да се произнесе по правосъдната борба през 2024 година Политически, неподходящо решение би изпратило объркващ сигнал и може да има огромни последствия за кандидатурата й за преизбиране.

Фон дер Лайен ще би трябвало да бъде публично номинирана като водещ претендент на своята партия или Spitzenkandidat. Това ще стане при гласоподаване на изборния конгрес на ЕНП в Букурещ, Румъния на 6-7 март.
 Урсула фон дер Лайен приготвя Европейски Съюз за съществено уголемение
Урсула фон дер Лайен приготвя Европейски Съюз за съществено уголемение

Европейска комисия изготвя проекти за Европейски Съюз с повече от 30 страни-членки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР