Урсула фон дер Лайен иска до края на годината да

...
Урсула фон дер Лайен иска до края на годината да
Коментари Харесай

Възстановяването на Украйна със замразени руски пари няма да е толкова лесно

Урсула фон дер Лайен желае до края на годината да бъде направен проект на Европейски Съюз за отблокиране на замразените активи на Москва. Сделката ще бъде реализирана мъчно.

 

Амбицията на Европейския съюз да употребява милиарди долари от замразени съветски активи за възобновяване на Украйна се сблъсква с проблеми , написа „ Политико “.

Миналия месец водачите на Европейски Съюз поддържаха невиждани стъпки за потребление на облагите, генерирани от държавните активи на Москва, за възобновяване . А през уикенда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание да показа твърди проекти до края на тази година. Но някои европейски държавни управления са частно загрижени за рисковете за финансовите пазари от сходен ход. Тези опасения в този момент заплашват да усложнят самодейността на фон дер Лайен.

По-голямата част от съветските държавни активи, замразени от Европейски Съюз при започване на нашествието в Украйна, се намират в Белгия. Местното държавно управление не е склонно да се съгласи да употребява тези средства за възобновяване на Украйна, без останалите страни от Г-7 да подхващат стъпки дружно с Европейски Съюз.

" Заедно със страните от Г-7 и Европейската комисия търсим структурно решение за замразените активи, което да не дестабилизира интернационалната финансова система ", съобщи белгийският министър-председател Александър Де Кроо в тирада пред дипломати в понеделник. " Необходима е правна основа и е ясно, че Белгия не може да обезпечи тази правна основа сама " , посочи той.

По-голямата част от съветските задгранични запаси, замразени от страните, участващи в глобите при започване на войната на Москва против Украйна, се намират в Европейски Съюз. От тях 180 милиарда евро се намират в белгийската Euroclear - клирингова къща, която работи като настойник на съветските запаси.

Тъй като съветските скъпи бумаги доближават падеж и се реинвестират от финансовите медиатори, те генерират облага. През първите девет месеца на тази година Euroclear генерира 3 милиарда евро облага от замразените активи .

 
 Aleksander De Kroo Александер де Кроо, министър-председател на Белгия.
Euroclear непринудено е отделил облагите от съветските активи, само че твърди, че е понесъл 34 млн. евро разноски за ръководство и правни разходи , както и почти 18 млн. евро пропуснати благоприятни условия за доходи. Запитани за желанието на Европейски Съюз да се възползва от тези облаги, Euroclear отхвърлиха коментар.

Европейски Съюз от дълго време предлага тези облаги да се таксуват в интерес на Украйна, само че Европейската централна банка и някои столици на Европейски Съюз, в това число Париж, Берлин и Брюксел, показаха подозрения. Те се притесняват, че този ход ще раздруса финансовите пазари и ще отслаби позицията на еврото като аварийна валута .

Миналата седмица водачите на европейските страни приканиха Европейската комисия да изготви правно предложение и обявиха, че е нужен " съдбоносен прогрес в съгласуваност с сътрудниците ".

Белгия и Люксембург обаче желаят да получат увещание, че няма да бъдат принудени да поемат всички правни и финансови опасности, свързани с сходна невиждана стъпка. В Люксембург се намира друга клирингова къща, която понастоящем държи замразени съветски активи - Clearstream.

" Необходима е правна основа и метод да се направи това, без да се дестабилизират интернационалните финансови потоци. Макроикономическото влияние е много огромно ", съобщи Де Кроо пред кореспонденти малко преди срещата на върха на европейските водачи в края на предишния месец. " Готови сме да помогнем, само че би трябвало да се консултираме с нас. Парите са в Белгия. Ако предприемете нещо, то ще би трябвало да е в съдействие с нас ", добави той.

Според Де Кроо е от основно значение да се работи по решение освен в европейска рамка, само че и взаимно с други страни от Г-7.
 Ursula Zelenski AP Президентът на Украйна Володимир Зеленски и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: АП, списък.
В Киев фон дер Лайен призна тези претенции за интернационално съдействие. " По отношение на изключителните облаги мога да потвърдя, че ще имаме предложение преди края на годината. То ще бъде добре в съгласие с нашите сътрудници от Г-7 ", сподели тя на конференция със Зеленски.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън в последно време сподели по-голяма поддръжка за европейските проекти за достъп до замразените активи. Г-7 поддържа концепцията в политически проект.

Въпреки това самодейността на Г-7 рискува да докара до още повече забавяния. Договорените формулировки в изказването на Г-7 до момента не надвишават " изследването " на опциите за ориентиране на парите в поддръжка на Украйна.

Междувременно, търпението на Киев се изчерпва . " За Украйна е легален приоритет да получи тези замразени съветски активи за възобновяване на Украйна ", съобщи пред „ Политико “ украинският министър на финансите Сергей Марченко.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР