Ураганният южен вятър обхваща все повече български области. За разлика

...
Ураганният южен вятър обхваща все повече български области. За разлика
Коментари Харесай

Ураганен вятър помита все повече области: червен код в Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново - Общество

Ураганният южен вятър обгръща от ден на ден български области. За разлика от вчерашните две през днешния ден с червен код поради вятър със скорост над 100 км/ч (30 m/s и по-силен) е разгласен от Национален институт по метеорология и хидрология за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Червеният код е най-високата степен на предизвестие и значи " доста рисково време ". Повече от през вчерашния ден са и областите с предпоследната степен на предизвестие - оранжев код ( " времето е рисково " ): София, София област, Видин, Търговище, Разград, Кърджали и Хасково.

Не във всички общини от " алените " области кодът ще е червен. За Монтана това са Георги Дамяново, Берковица, Вършец и Чипровци, където вятърът ще е ураганен (30-35 m/s); оранжев е кодът в град Монтана и Бойчиновци - където вятърът ще е плевел (скорост 20-29 m/s (70-100 km/h) и/или пориви до 32 m/s (115 km/h). В останалите общини от региона кодът е жълт, което значи мощен вятър (скорост 14-19 m/s (50-69 km/h и/или пориви до 24 m/s (90 km/h).

В област Враца " алените " общини са град Враца, Мездра и Роман. В оранжево са Хайредин, Бяла Слатина и Борован, останалите са в жълто ( " времето е евентуално рисково " ).

В област Ловеч няма " жълти " общини, всички са или в алено, или в оранжево. " Червени " са Ловеч, Троян, Тетевен, Ябланица, Угърчин и Априлци. В оранжево са останалите две - Летница и Луковит.

В област Габрово " червени " са всички четири общини: Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна.

В област Велико Търново в алено са две от общините: Велико Търново и Елена. В оранжево са Горна Оряховица, Сухиндол, Златарица, Павликени и Лясковец. Жълт код е разгласен в Свищов, Полски Тръмбеш и Стражица.

Днес температурите ще останат високи. Минималните ще са сред 9 и 14 градуса, а оптималните ще надвишават 20 - от 16 до 21°. В регионите със мощен фьон ще са и малко по-високи. В София минимална 10°, оптималната – към 18°.

Облачността ще е променлива, по-значителна над планините и тук-там основно по южните им страни ще превали. Вечерта над западните елементи ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападни региони – натоварен.

В планините ще е доста прохладно. Ще духа мощен и плевел, по откритите елементи и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, постоянно забележителна и основно по южните елементи ще има краткотрайни превалявания от дъжд, над 2000 метра - от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е към 10°, на 2000 метра – към 2°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без превалявания. Ще бъде прохладно със мощен до плевел вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са сред 15° и 20°. Температурата на морската вода е 9° - 10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 53 мин. и залязва в 17 ч. и 21 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 28 мин. Луната в София изгрява в 5 ч. и 41 мин. и залязва в 14 ч. и 20 мин.

В петък  преваляванията ще обзет страната, на повече места и повече по количество ще бъдат в Западна и Южна България; в обособени региони в Рило-Родопската област ще надвишават 30 mm, предвижда Национален институт по метеорология и хидрология. Възможни са и гръмотевици. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне леден въздух. С понижението на температурите, по здрач в Западния Предбалкан и високите котловинни полета, дъждът ще минава в сняг, само че бързо ще спре. В Източна България ще продължи да духа сдържан и мощен южен вятър и там оптималните температури ще останат над 15°, а преваляванията ще са най-вече слаби и на обособени места. През нощта против събота , с превръщане напразно от запад-северозапад, и там температурите ще се намалят.

След краткотрайно скъсване и понижение на облачността още сутринта в събота от югозапад тя още веднъж бързо ще се усили и през почивните дни ще бъде най-вече облачно. В Източна България ще бъде с превалявания от дъжд, а в Западна - и от дъжд, и от сняг, най-вече слаби. В неделя вятърът ще отслабне и краткотрайно ще стихне. Минималните температури ще са в необятни граници - от минус 2° в обособени региони в Западна България до към 10° на изток.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР