Ураганът Лий се прогнозира да стане най-силната атлантическа буря досега тази година

...
Ураганът Лий показваше признаци в четвъртък сутринта, че бързо ще
Коментари Харесай

Ураганът Лий показваше признаци в четвъртък сутринта, че бързо ще се засили отново, дни преди несигурна и несигурна посока на север, която голяма част от Източното крайбрежие на САЩ ще трябва да наблюдава отблизо.

Бурята от категория 1, включваща максимални постоянни ветрове от 80 мили в час от ранния четвъртък, може да достигне сила близо до категория 5, когато се приближава към източните Карибите.

Lee може да достигне сила от категория 5, докато се приближава към източните Кариби този уикенд и все още се очаква да бъде опасен ураган над югозападния Атлантик в началото на следващата седмица. Максималната прогнозирана интензивност на Лий от 155 мили в час ще я направи най-силната буря в Атлантическия басейн този сезон. Тази прогноза също е само 2 мили в час по-малко от категория 5.

„Всички съставки са налице, за да може бурята наистина да се засили“, каза Джейсън Дъниън, директор на програмата за полета на ураганите на NOAA, пред CNN. „Тази буря определено има потенциала да бъде от категория 5“, каза Дъниън.

Твърде рано е да се разбере дали тази система ще засегне пряко континенталната част на САЩ, но дори ако ураганът остане извън брега, опасните сърфиращи и разкъсващи течения ще застрашат Източното крайбрежие.

Нараства увереността, че центърът на Лий ще премине на север от северните Подветрени острови, Вирджинските острови и Пуерто Рико този уикенд и в началото на следващата седмица. Има потенциал за възникване на тропически бури на някои от тези острови през уикенда.

Очаква се вълните, генерирани от Лий, да достигнат части от Малките Антили в петък и Британските и Американските Вирджински острови, Пуерто Рико, Испаньола, Бахамите и Бермудите този уикенд. Тези вълни вероятно ще причинят животозастрашаващи условия на сърф и разкъсващи течения.

Бурята бързо се засили в сряда: нейните устойчиви ветрове се засилиха с 35 mph за 24 часа, след като се формира като тропическа депресия във вторник сутринта. Очаква се Лий да достигне сила от категория 3 до петък сутринта и потенциално сила от категория 4 до петък вечерта.

Още по-бързо засилване – определено като увеличаване на скоростта на вятъра от най-малко 35 mph за 24 часа или по-малко – се очаква през следващите дни. Прогнозната пътека отвежда урагана през някои от най-топлите води в Атлантическия океан и през сравнително спокойни ветрове на по-високо ниво, което ще позволи на Лий да избухне в сила.

 Хората се освежават с вода близо до Пантеона в Рим, Италия, на 22 август 2023 г. Италия е в плен на третата голяма гореща вълна за това лято, докато най-горещият двугодишен период в историята продължава в страната. (Снимка от Jin Mamengni/Xinhua чрез Getty Images) Хората се освежават с вода близо до Пантеона в Рим, Италия, на 22 август 2023 г. Италия е в плен на третата голяма гореща вълна за това лято, докато най-горещият двугодишен период в историята продължава в страната. (Снимка от Jin Mamengni/Xinhua чрез Getty Images) Jin Mamengni/Xinhua/Getty Images

Водите в Атлантическия океан не са толкова топли, колкото парните условия в Мексиканския залив, които предизвикаха урагана Идалия миналата седмица. Въпреки това, температурите на морската повърхност в частта от Атлантическия океан, през която Лий трябва да проследи, все още са с удивителните 2 градуса по Целзий (3,6 градуса по Фаренхайт) над нормалните, след като се повишиха до „много над рекордните нива“ това лято, според Дейвид Зирдън , щатски климатолог на Флорида.

„За да стигнем до интензивност от категория 4 или 5, средата трябва да е почти перфектна, което изглежда е прогнозата за Лий“, каза Zierden пред CNN.

Последният ураган от категория 5, който броди из Атлантическия басейн, беше ураганът Иън от 2022 г. Преди това Дориан и Лоренцо от 2019 г. бяха най-новите урагани, постигнали това постижение. Само 39 урагана от категория 5 са ​​се случили от 1924 г., според данни на NOAA.

Робърт Шакелфорд, Моника Гарет и Нуран Салахи от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР