Ураганът Идалия донесе фламинго във Флорида, източните части на САЩ и дори Охайо. Учените се надяват, че ще останат

...
Когато мислите за фламинго, изображенията, които идват на ум, вероятно
Коментари Харесай

Когато мислите за фламинго, изображенията, които идват на ум, вероятно са от африкански водни дупки, Карибите, Флорида - или почти навсякъде другаде освен Уейнсвил, Охайо.

И така, когато Джейкъб Роалеф видя публикации във Facebook за фламинго в държавния парк Ceasar Creek, близо до Дейтън, миналата седмица, той се втурна да ги види сам.

„Бързо грабнах екипировката си, казах на жена си и излязох навън“, каза Роалеф, който води обиколки за наблюдение на птици, пред CNN.

Когато стигнал там, той видял две птици – възрастна и млада – в езерото.

„Фламингите просто се мотаеха и спяха на около фут вода близо до брега“, каза Роалеф. „Те се събуждаха и пиеха малко вода или вдигаха поглед, ако чуят чайка, която прелита.“

Той каза, че птиците са останали там до около 18 часа, когато куче ги е изплашило.

Сателитен изглед на новообразувани Тропическа депресия 13 в тропическия Атлантически океан. Сателитен изглед на новообразуваната Тропическа депресия 13 в тропическия Атлантически океан.

Джери Лоренц, щатски директор по изследванията на Audubon Florida, казва, че откакто ураганът Идалия взриви, те са получили съобщения за фламинго от цяла Флорида, както и от Джорджия, Каролините, Тексас, Кентъки и много други места – и наблюденията продължавай да наливаш.

Той предполага, че птиците са летели между Куба и Юкатан и са били отклонени от бурята.

„Наистина е изненадващо, че ако следвате пътя на Идалия, то (наблюденията) наистина пада на север и на юг от тази централна писта“, каза той.

Лоренц каза, че все още преглеждат данните, така че не знае колко птици са отлетели на север поради бурята, но са много повече от обикновено.

„Никога не сме виждали нещо подобно“, каза Лоренц. „Ще получим фламинго или две след бури (но) това наистина е безпрецедентно.“

Капитанът на лодка Вини Фюгет забеляза група от 17 фламинго, които се разхождат в прибоя и ядат на плажа на Острова на съкровищата, близо до Сейнт Питърсбърг, Флорида.

Птиците приключиха с яденето и отлетяха около залеза.

„Никога не съм виждал фламинго тук, след като живях тук през целия си живот“, каза Фугет.

Лоренц призова хората да дадат на фламингото много място, защото те са преживели много.

„В момента тези птици са стресирани. Те просто преминаха през ужасно изпитание, както и да го погледнете“, каза той. „Така че не се приближавайте достатъчно, за да ги стреснете, да ги изплашите или нещо друго, а се насладете на присъствието им.“

Изглед на повреден имот след пристигането на урагана Идалия в Хорсшу Бийч, Флорида, САЩ, 31 август 2023 г. REUTERS/Julio Cesar Chavez TPX ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ДЕНЯ Изглед на повреден имот след пристигането на урагана Идалия в Хорсшу Бийч, Флорида, САЩ, 31 август 2023 г. REUTERS/Julio Cesar Chavez TPX ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ДЕНЯ Хулио Сезар Чавес/Ройтерс

Фламингите са родом от Флорида, но са били ловувани почти до изчезване в началото на 20-ти век заради красивите им пера, които са били използвани в шапки и друга мода.

Популацията нараства в световен мащаб, но се смяташе, че повечето фламинго във Флорида произлизат от птици, избягали от различни животински атракции.

Наскоро учените видяха фламинго, долетели тук от Куба, Юкатан и Бахамските острови.

Лоренц каза, че фламингото са способни да летят хиляди мили над открити води, така че птиците от Охайо не би трябвало да имат проблеми да летят у дома, когато стане твърде студено за тях.

Той работи с група експерти, за да възстанови Евърглейдс и Флорида Кийс и да създаде подходящи местообитания, където фламингото може да вирее.

„Може би тези птици ще се чувстват по-удобно и ще имаме популация отново и хората ще могат да дойдат в Южна Флорида и да дойдат до Флорида Кийс и действително да видят фламинго в дивата природа“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР